A la part alta del barri de Montbau trobem una de les solucions urbanístiques més originals de Barcelona. Sembla només un parc amb una petita zona de pícnic i uns bancs col·locats en una estranya forma circular. Si fem una vista aèria, però, descobrim que s'hi amaga un cargol. “Tiene la forma de un caracol concreto…” Aquest bloguer i veí d’Horta-Guinardó es dedica a descobrir llocs curiosos. Explica que, quan es va arranjar l’espai el 2002, va adoptar l’aspecte actual per preservar aquesta pedrera de granit. També destaca que tot i que se’l coneix popularment com el parc o la plaça del Cargol, no té nom oficial. ANDRÉS PAREDES, bloguer “Si se le diera un poquito más de promoción, un cartel o simplemente que apareciera en el nomenclátor de la ciudad llamaría la curiosidad de la gente i quizá se acercarían más porqué es un lugar muy bonito, hay muy buena vista.” El govern anterior havia previst arreglar aquesta zona fent que fos una de les entrades del projecte Portes de Collserola, amb què volia acostar la serra a la ciutat. De moment, però, aquest parc s'ha deteriorat una mica, tot i que és un punt de partida de diverses rutes de muntanya.

La plaça del Cargol és un parc circular de poc més de 2.000 metres quadrats amb una zona de pícnic i unes vistes que arriben fins al mar. Està al capdamunt del carrer de l’Arquitectura i serveix com a punt de partida de diverses rutes que es poden fer per la serra, com per exemple, la que porta fins a l’ermita de Sant Cebrià.

Des de la ciutat no s’aprecia tan bé però des de la muntanya es veu perfectament que la seva forma recrea un caragol. L’any 2002 s’hi va fer la darrera remodelació i es va optar per aquesta curiosa solució per preservar la pedrera de granit que hi havia abans i que encara té una forta presència a l’espai.

La recuperació d’aquest espai estava inclosa al projecte Portes de Collserola de l’anterior govern municipal. Amb la congelació d’aquesta iniciativa, la plaça queda en l’anonimat perquè no forma part del catàleg de noms de carrers de la ciutat.