El PSC creu que fa falta una reflexió sobre les inversions municipals. Asseguren que la connexió del tramvia i la implicació de l'Ajuntament en l'L10 del metro hipotequen bona part de la inversió en aquest mandat. Els socialistes reclamen un debat per decidir les prioritats i veuen en la consulta ciutadana una solució. El govern, però, descarta aquest escenari per al tramvia. DANIEL MÒDOL, regidor del PSC "Una bona solució un cop acordat i un cop establertes aquestes prioritats, efectivament seria fer partícip la ciutadania. Perquè si la ciutadania no pot intervenir sobre una decisió d'aquest calat." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "La proposta del tramvia era un compromís electoral, en aquest compromís electoral la consulta no estava plantejada." De la resta de l'oposició, només Ciutadans i la CUP són partidaris fer una consulta. El PP no la vol i CiU i ERC prefereixen saber primer quina proposta de traçat fa el govern. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Seria anticipar-se. La consulta, en tot cas, s'haurà de fer quan s'hagi decidit el traçat." PACO SIERRA, portaveu del Grup Municipal de C's "Una cosa de tanto calado y de tanta importancia para la mobilidad entendemos que tambien debería haber sido consultado." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Demanar ara una consulta és prematur perquè no tenim els estudis de viabilitat del tramvia i, per tant, no sabem què és possible i què no és possible." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo considero que no es necessari tornar-nos a gastar 3 milions d'euros, com es van gastar fa 6 anys, que el veredicte va ser clar." JOSEP GARGANTÉ, regidor del Grup Municipal de la CUP Capgriem Barcelona "Nosaltres som favorables a una consulta. I també tenim clar que no la faran la consulta. Ho tenim claríssim." El debat està obert i, de fet, el govern no tindrà fins a finals de mes els estudis que han de definir per on passarà el tramvia.

Daniel Mòdol ha dit que cal una reflexió amb els grups municipals per debatre les prioritats del mandat en inversions i que “un possible camí” pot ser fer una consulta ciutadana com la de la Diagonal de l’any 2010. “Una bona solució un cop acordat i un cop s’han establert aquestes prioritats, efectivament seria fer partícip la ciutadania”, ha dit Mòdol, que ha lamentat que el govern municipal no hagi promogut encara cap consulta. El regidor socialista ha dit que les prioritats del partit són la lluita contra les desigualtats i ha retret a l’equip d’Ada Colau que hagi pres la decisió d’invertir en el tramvia i l’L10 del metro sense consultar l’oposició.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha pràcticament descartat fer una consulta sobre el tramvia. “El tramvia era un compromís electoral de Barcelona en Comú, però la consulta no estava plantejada”, ha recordat. Pisarello ha reiterat que la connexió de les dues xarxes de tramvia és una proposta de govern que es farà, però ha insistit en què encara s’està pendent dels estudis tècnics que es van encarregar. El primer tinent d’alcalde també ha recordat que després de la reunió d’Ada Colau amb el president Carles Puigdemont hi ha “consens institucional” per tirar endavant la connexió del tramvia.

Només C’s i la CUP estan oberts, ara, a una consulta

El portaveu del Grup Municipal de C’s, Paco Sierra, s’ha mostrat partidari de fer una consulta ciutadana sobre el tramvia per “la importància per la mobilitat i el pressupost” que tindrà aquesta inversió. Tot i això, Sierra ha reiterat que “el tramvia no és una prioritat per Ciutadans”. L’altra veu favorable a la consulta és la de la CUP Capgirem Barcelona. El regidor Josep Garganté ha admès, però, que veient els resultats del referèndum de 2010, el govern no la impulsarà. “Quedaran retratats si no la fan”, ha sentenciat el regidor cupaire.

Des de CiU, el portaveu Joaquim Forn ha dit que cal esperar els resultats dels estudis encarregats pel govern i que demanar ara una consulta “seria anticipar-se” . “No descartem el referèndum però en aquests moments no és moment de dir si referèndum sí o referèndum no”, ha raonat. En la mateixa línia, el president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha dit que prefereix primer el govern formuli la seva proposta de connexió. “Demanar ara una consulta és prematur”, ha declarat Bosch, que ha insistit en què encara no s’han acabat els estudis de viabilitat de la connexió.

La veu més contrària a una nova consulta sobre el tramvia ha arribat des del PP. El líder municipal dels populars, Alberto Fernández Díaz, ha sentenciat que “la consulta ja està feta”, en al·lusió a la consulta de l’any 2010. “No és necessari tornar-nos a gastar tres milions d’euros, com es van gastar fa sis anys, perquè el veredicte va ser clar”, ha dit. Fernández Díaz ha carregat contra el PSC per plantejar aquesta opció i ha dit que “necessiten fer consultes per trobar un rumb a la ciutat”.