Després de la polèmica generada per la possibilitat de modificar l’espai d’El Born Centre Cultural, el govern municipal ha presentat, aquest dijous, el seu projecte. La proposta vol mantenir -i millorar- l’exposició permanent i la programació vinculada a 1714, però va més enllà i suma una noves línies d’investigació i programació més general sobre la memòria del passat i vinculades a la contemporaneïtat.

“Pensem que la mirada sobre el Born ha de ser una mirada plural perquè la mateixa història del Born està plena d’aquestes memòries”, ha apuntat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament. Tant Pisarello com el comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, han remarcat també la importància d’insistir en el concepte de la destrucció per causes polítiques, “un fenomen que els catalans podem contribuir a explicar a Europa i al món”.

Precisament, situar el Born al món és un dels principals objectius del govern municipal. En aquest sentit, entre les primeres activitats programades, destaca el congrés internacional sobre polítiques de memòria històrica, “Memòria, ciutadania i solidaritat”, que impulsa des de fa sis anys la Unió Europea i que aquest any es farà a l’espai del Born.

Altres espais que canviaran de nom

L’equip de govern ha anunciat també que El Born no serà l’únic espai municipal que canviarà de nom. També volen modificar la nomenclatura del Saló de la Reina Regent. Un canvi en què l’equip de Colau diu que buscarà una proposta de consens amb els grups de l’oposició.