La visita al monestir és una tradició que ni exregidors més veterans no es volen perdre. La d'avui era, però, la primera vegada per a molts d'altres que s'estrenen en el càrrec, com la mateixa alcaldessa, que amb els goigs de Santa Eulàlia ha preferit no cantar. El govern ha volgut mantenir aquesta tradició, que es remunta molts anys enrere, per la relació entre el monestir i l'Ajuntament. Les monges clarisses els han agraït la col·laboració econòmica per finançar obres de restauració, i amb un toc d'ironia, han demanat que no s'hi posi fre. MONTSERRAT CASAS, mare abadessa "Temem que si es retarda massa, potser algunes de les germanes ja no hi serem a temps." I després dels discursos, un piscolabis gentilesa de les monges clarisses. Amb el mató de recepta secreta, Colau sí que s'hi ha atrevit. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "És bo. Diria que no sembla mató. De fet a mi el mató no m'agrada però no m'ha semblat que fos mató. És així més dolç potser." Un mató que també ha agradat als qui avui l'han provat per primer cop. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Té un gust molt especial, i té aquell sabor propi de qui l'ha fet amb molt de carinyo." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "A mi m'agrada molt el mató, i per tant entenc molt de matons, i aquest està molt bo." JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Contundent, però molt bo, de veritat." Pels més veterans, en canvi, més aviat poques sorpreses. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Jo cada any el provo. Si el proves ja veuràs que val la pena provar-lo, però només provar-lo". ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "No l'he provat perquè són les dues de la tarda i no em veig capaç d'esmorzar a aquestes hores. És hora de dinar." Però avui ha estat també un dia per immortalitzar-ho tot amb el mòbil. (POSTPO) Fins i tot la regidora Gala Pin s'ha fet una "selfie" amb dues regidores més del govern i una monja clarissa per recordar la primera vegada.

La visita al Monestir de Pedralbes permet veure els regidors de l’Ajuntament en un to distès, lluny del debat polític. Dins l’església del monestir, la tradició mana escoltar els Goigs de Santa Eulàlia i el Virolai, lletres que pocs regidors s’han atrevit a entornar en veu alta. A la visita hi han assistit regidors de Barcelona en Comú, CiU, Ciutadans, ERC, PSC i PP. Les monges clarisses han agraït al consistori la col·laboració econòmica per finançar obres de restauració del monestir, com ara la capella de Sant Miquel. La mare abadessa, Montserrat Casas, ha demanat que aquest “esforç” es mantingui “perquè les obres vagin endavant”. Al seu torn, l’alcaldessa ha expressat el “compromís amb el monestir perquè les obres avancin”.

Durant la visita, la corporació ha passat per diverses estances restaurades i, tot seguit, les monges clarisses els han ofert un piscolabis, amb el tradicional mató d’elaboració pròpia i recepta secreta. “Diria que no sembla mató. De fet, a mi el mató no m’agrada, però no m’ha semblat que fos mató”, ha admès Colau. Carina Mejías (C’s) li ha trobat “un gust molt especial”, Jordi Coronas (ERC), “contundent, però bo” i Jaume Collboni (PSC), que s’ha erigit com a expert en mató, ha assegurat que “és molt bo”. L’exalcalde Xavier Trias (CiU) ha reconegut que cada any el tasta, i Alberto Fernández Díaz ha declinat menjar-ne perquè gairebé era hora de dinar. Tots han coincidit que s’hagi mantingut aquesta visita al monestir, que han qualificat d'”entranyable”. Entre els assistents, s’hi ha pogut veure els exregidors Jordi Portabella i Joan Puigdollers, que no se l’han volgut perdre.