El document que ha actualitzat el govern municipal es basa del que es va aprovar inicialment en el mandat anterior, però amb algunes incorporacions. La novetat és un paquet de mesures de promoció i protecció dels comerços emblemàtics, que preveu bonificacions en impostos. En l’impost d’obres (ICIO) les ajudes poden ser del 35 o el 50 % del cost segons el nivell de catalogació. En l’IBI, la bonificació prevista és de fins el 95 % també en funció de la categoria de protecció. A més, s’introdueixen subvencions en la campanya de millora del paisatge urbà d’aquests comerços. El govern municipal calcula que l’impacte econòmic d’aquestes mesures rondarà el milió d’euros anual.

L’executiu també vol reforçar l’assessorament empresarial als establiments afectats per la Llei d’arrendaments urbans (LAU) i als que tenen problemes per trobar un relleu generacional. El regidor de Comerç, Agustí Colom, ha admès, però, que cal fer “un pas més enllà” i impulsar “mesures més agosarades” en la línia del que ja fan ciutats com París. Per això, ha anunciat que s’encarregarà un estudi a l’ICUB per veure quines opcions té l’Ajuntament per comprar establiments emblemàtics o subsidiar els contractes de lloguer. De fet, aquesta ja va ser una mesura que l’executiu va pactar amb el Grup Municipal del PSC en la negociació del superàvit de 2015.

Es redueix la llista d’establiments emblemàtics

Després d’una revisió “tècnica”, el govern municipal ha actualitzat la llista d’establiments emblemàtics que quedaran protegits en major o menor mesura amb el Pla especial. Dels 228 que hi figuraven inicialment, la xifra s’ha reduït als 211. Es mantenen els tres nivells de protecció segons el valor patrimonial, l’antiguitat o l’estil, que es concreten així: establiments de gran interès (30), establiments d’interès (127) i establiments amb elements d’interès paisatgístic (52). En una disposició addicional s’han afegit dos comerços més.

Els comerciants reclamen “valentia”

El secretari de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Josep Maria Roig, creu que el pla que ha actualitzat el govern municipal és una continuació de l’anterior “sense cap aportació important”. Roig ha afirmat que les subvencions que s’han afegit “no serveixen per res” i ha dit que creen un greuge comparatiu amb altres comerciants. “El que volem és una protecció integral del local”, ha reclamat. Roig ha insistit al consistori en la protecció de l’activitat i no només de la decoració dels locals i ha exigit “valentia” per aplicar noves mesures.

Opinions dispars de CiU i PP

En una primera valoració d’urgència, el regidor de CiU, Jordi Martí, ha dit que el pla “s’inspira gairebé al 100 % en el document aprovat pel govern Trias”. En aquest sentit, Martí ha aplaudit que el govern d’Ada Colau mantingui “la feina feta per CiU” en el mandat anterior. Des del PP, Xavier Mulleras ha lamentat que el document inclogui “mesures continuistes” i ha reclamat més accions de foment a aquests comerços. “Colau i Trias ja coincideixen en una cosa més, segueixen donant l’esquena als comerços emblemàtics”, ha conclòs.