Projecte eReuse: transformar residus en recursos

La primera donació que el consistori ha fet, a través del conveni eReuse, ha estat un lot de 360 ordinadors i 90 monitors procedents de l’Institut Municipal d’Informàtica. En aquest cas, la cooperativa Alencoop ha estat l’encarregada de posar-los a punt: els revisa, els repara (en cas que sigui necessari) i els actualitza instal·lant-hi programari lliure. De fet, l’acord preveu que tota la logística, el transport i la restauració dels equips vagin a càrrec d’entitats o empreses d’economia circular.

A banda d’ordinadors, el consistori cedirà altres equips tecnològics, com telèfons mòbils, impressores, fotocopiadores o projectors que hagin quedat obsolets a l’Administració. En total, l’Ajuntament es compromet a cedir un miler d’aparells cada any a mesura que vagin sent substituïts.

Dispositius com nous per a les entitats socials

Un cop a punt, els dispositius tecnològics aniran a parar, a canvi d’un preu simbòlic, a entitats, cooperatives, fundacions, associacions i entitats sense ànim de lucre. També s’oferiran a escoles, o famílies ateses pels Serveis Socials que no tinguin ordinador, de manera que es contribueix a reduir la bretxa digital.

A més, quan els nous usuaris vulguin desprendre’s dels aparells, hauran de retornar-los al circuit eReuse, des d’on es decidirà si poden tenir encara una nova vida amb un altre col·lectiu o bé s’han d’enviar a reciclar a un punt verd.