El tinent d’alcalde ha comunicat aquests fets al Departament d’Interior, que va ser qui va autoritzar la manifestació de la Coordinadora per Tabàrnia, perquè obri un expedient contra els responsables de la marxa. Asens ha demanat a la Generalitat que sigui escrupolosa a l’hora d’autoritzar manifestacions en què hi hagi grups d’extrema dreta “per evitar incidents”. Segons Asens, Interior no va comunicar al consistori que la marxa del 27 de maig era d’alt risc.

L’informe que ha elaborat la Guàrdia Urbana sobre els fets d’aquell diumenge recull que la manifestació es va desenvolupar sense incidents fins que va arribar a la plaça de Sant Jaume. Els aldarulls es van desfermar quan es va col·locar al balcó el llaç groc que s’havia enretirat pel vent. Asens ha explicat que el cap de guàrdia va decidir aleshores treure el llaç durant uns minuts per rebaixar la tensió.

Es reforça la subjecció del llaç groc

llaç groc Ajuntament

 

Segons ha relatat Asens, van ser els periodistes que van cobrir la manifestació de la Coordinadora per Tabàrnia els que van alertar el consistori que no hi havia el llaç groc penjat. A partir d’aquí, es van succeir una sèrie de trucades entre personal tècnic, que va ser qui va acabar penjant de nou el llaç abans que la Guàrdia Urbana el retirés momentàniament. Arran d’aquells fets, s’ha decidit que ningú no podrà retirar cap pancarta de la façana sense una ordre directa de l’alcaldessa.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania ha explicat també que per evitar que el llaç entri dins del balcó pel vent se n’ha reforçat la subjecció. Dos dies després dels aldarulls, la Junta de Portaveus es va reunir de forma extraordinària per condemnar els fets, identificar i denunciar-ne els autors, i fer una crida a la calma i responsabilitat per evitar incidents.