L’Institut Municipal d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha enderrocat l’emblemàtic edifici magatzem de l’antiga Casa Gay al carrer de la Marina, un immoble construit l’any 1929 i que va acollir les instal·lacions d’aquesta empresa pionera de lloguer de cadires a Barcelona. L’enderroc s’ha dut a terme en el marc d’un projecte urbanístic que permetrà guanyar espai d’estada i un refugi de biodiversitat en aquesta via.

Un dels mosaics es recuperarà a petició dels veïns

L’edifici ara enderrocat, abans de passar a ser de titularitat municipal, estava destinat a ús industrial i comercial, amb semisoterrani, planta baixa, entresòl i quatre plantes pis, i que actualment es trobava en desús. L’immoble, que té 546m² de superfície construïda, tenia una façana principal bastant característica, on encara hi havia algunes zones amb diversos mosaics vidriats grafiats i on, de dalt a baix, es podia llegir un dels reclams publicitaris que tenia aquesta empresa: ‘Gay; Sillas Mesas; Servicio para Banquetes; Sección de Alquiler’. A la planta baixa de l’edifici hi havia un mosaic que es recuperarà a petició veïnal.

La retirada del material existent a l’edificació s’ha fet de forma selectiva i seguint la normativa establerta de la gestió dels residus. Les obres de desconstrucció de l’antiga ‘Casa Gay’ han durat unes de cinc setmanes, i han comptat amb un pressupost  d’execució de 106.340 euros.

Lloguer de les cadires de les Rambles i el monument a Colom

La Casa Gay va iniciar la seva activitat a Barcelona l’any 1860 amb l’arrendament –en concessió- de les famoses ‘cadires de les Rambles’, o les que s’ubicaven en llocs tan emblemàtics com la Plaça de Catalunya, el Liceu, o el monument a Colom.

Més tard, l’any 1916, es va obrir un establiment especialitzat en el lloguer i venda d’articles per a l’hostaleria i cafès (cristall, porcellana, butaques, taules, neveres, dominós, etc.) a tocar de l’actual carrer d’Alí Bei-Passeig de Sant Joan. I en paral·lel es va construir un magatzem de cinc plantes al carrer d’en Fontrodona (el Poble-sec). L’any 1929, aprofitant la celebració de l’Exposició Universal de Barcelona, es es va alçar aquest segon magatzem del carrer de la Marina, 122, que va oferir servei fins a la  dècada dels anys vuitanta del segle passat.