La declaració institucional expressa el rebuig a la presó preventiva de l’exconseller i extinent d’alcalde Forn, l’exvicepresident Junqueras i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural. A més, considera que aquesta mesura cautelar “dificulta la normalització de la situació política” a Catalunya. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha lamentat que el PSC no hagi signat la declaració. “S’han posat d’esquenes a un sentit majoritari”, ha dit Asens, que ha acusat el socialistes de “baixesa moral”. “Ens preocupa i esperem que rectifiquin”, ha sentenciat.

Fonts socialistes han recordat que des del respecte a les decisions judicials ja van expressar que la presó preventiva en aquests casos és desproporcionada. Argumenten que no han signat la declaració perquè no s’ha inclòs el respecte a les decisions judicials i perquè consideren que la presó preventiva no és qui dificulta la normalització de la vida política a Catalunya sinó “Puigdemont i la falta d’entesa entre PDeCAT i ERC per formar govern”. Les mateixes fonts sostenen que la intenció real de la declaració no és acostar els presos sinó “traslladar el debat independentista a l’Ajuntament”.

Recepció als familiars

L’escrit també constata el suport de l’Ajuntament als familiars dels empresonats i recull el compromís per rebre’ls i oferir-los suport emocional i psicològic. De fet, el consistori està ultimant una recepció als familiars, presidida per l’alcaldessa, Ada Colau, per fer evident l’acompanyament municipal. L’acte, en què es convidaran l’ANC, Òmnium, altres entitats en defensa dels drets humans i els grups municipals, està previst per a la setmana vinent.

L’Ajuntament recorda que des que es van empresonar Forn, Junqueras, Sànchez i Cuixart, se n’ha exigit en diverses ocasions la posada en llibertat. Al novembre es va fer un ple extraordinari per reclamar l’alliberament dels presos i, excepte en el període electoral, a la façana de l’Ajuntament hi ha lluït una pancarta i també un llaç groc en senyal de suport.