La botiga El Ingenio, al carrer de Raurich, número 6, és el lloc d’on han sortit bona part dels capgrossos i gegants que les entitats populars passegen pels carrers de Catalunya. Nascuda el 1838, va canviar de mans l’agost del 2016 per la jubilació de l’antiga propietària i quan el tancament ja semblava inevitable. La nova direcció ha engegat una campanya d’aportacions populars -a canvi de recompenses- per tal de finançar el traspàs. Entre els projectes de futur hi ha el de recuperar motllos desapareguts o malmesos, obrir-se al mercat internacional o convertir la botiga en un espai cultural.

El Ingenio és una de les botigues més emblemàtiques de Barcelona, però no és només això. A la rebotiga del comerç hi ha un taller escultòric de cartró pedra on des del 1838 es fabriquen figures de cultura popular. A principis del 2016 va estar a punt de tancar perquè se’n jubilaven els antics propietaris i durant setmanes hi van penjar els cartells de “liquidació” i “jubilació”. Però van aparèixer els responsables d’una altra botiga emblemàtica, El Rei de la Màgia, i van signar un acord de traspàs.

L’establiment ha iniciat una campanya de micromecenatge perquè els clients els ajudin a finançar el traspàs a canvi de recompenses. El gerent de la botiga, Pau Martínez, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ els primers objectius de la nova direcció. “Hi ha un catàleg clàssic de motlles de figures que han desaparegut. Hem de localitzar institucions, entitats o gent que les tinguin i extreure’n una còpia en motlle per recuperar la fabricació d’aquestes peces. També hem de restaurar motlles de guix que estan molt envellits i en risc d’extinció”. Però a banda de la mirada històrica, també volen modernitzar la botiga “amb motlles nous i creativitats noves”. Martínez creu que “els emblemàtics hem d’evolucionar” cap a la “internacionalització per exportar peces a tot el món amb la venda ‘on line'”. També obren la porta a anar més enllà d’un espai encarat només a vendre, tal com han fet amb El Rei de la Màgia: “Hem acabat tenint una sala d’espectacles, un teatre, un museu i una escola.”

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí: