Avança el full de ruta per a la futura superilla del Fort Pienc amb una proposta que fixa tres grans carrers verds. El carrer de Sicília serà el gran eix vertical que creuarà dues pacificacions horitzontals, les de Consell de Cent i d’Ausiàs Marc. A més, en aquestes cruïlles es generaran dues places. En total calculen que es guanyarien més 30.000 metres quadrats per als vianants.

Els dibuixos proposen també altres actuacions pacificadores en altres carrers més petits. S’assenyala el tram del carrer de Padilla entre L’Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya. També el carrer de Ribes i un tram de l’avinguda de Vilanova. “Barcelona no necessita tants cotxes, però hem d’estudiar aquest full de ruta amb deteniment, perquè ens preocupa que se saturin altres carrers. També cal millorar el transport metropolità i potenciar els interiors d’illa”, afirma Jordi Ribó, de l’AV Fort Pienc.

Una superilla que supera les fronteres del Fort Pienc

Tot i el nom de superilla del Fort Pienc, l’Ajuntament inclou en aquesta planificació alguns àmbits que sobrepassen el límit estricte del barri, per incloure també una part de la Ribera, altra de la Dreta de l’Eixample i una altra del Parc i la Llacuna del Poblenou.

Concretament s’està treballant en l’àmbit comprès entre la Meridiana, l’avinguda Diagonal i el passeig de Sant Joan amb el passeig de Lluís Companys. La idea és relligar de forma segura els equipaments i jardins, i crear itineraris segurs que connectin amb els barris veïns. En aquest sentit, també s’estudia la mobilitat. Els vehicles no podran fer dos trams de carrer seguits en línia recta perquè, quan arribin a una cantonada, estaran obligats a tombar cap a la dreta. També canviarà la xarxa de carril bici, que actualment presenta alguns punts complexos.

Diferents opinions de veïns i comerciants

Entre veïns i comerciants, diversitat d’opinions sobre el projecte. Els contraris temen caos circulatori, mentre els comerciants favorables creuen que serà beneficiós per a les vendes. “Exemples com Porta Ferrissa o Portal de l’Àngel demostren que espais per a vianants beneficien els comerços, però creiem que cal un pla d’usos perquè no volem que els eixos verds es converteixin en espais de restauració i terrasses”, defensa Gisela Boronat, comerciant i membre de l’AV Fort Pienc.

Sense calendari per a l’execució de la superilla

Aquestes són les propostes que està treballant l’Ajuntament amb el veïnat i les entitats del Fort Pienc, de cara a que es puguin materialitzar més endavant. Encara s’han d’acabar de definir en detall, tot i que la filosofia seria similar a la de la superilla de l’Eixample, amb espais de plataforma única, mobiliari urbà per crear zones d’estada i activitat, i un mínim d’un 12 % de vegetació.

Un cop es tingui el dibuix final, s’haurà de redactar projecte per projecte, carrer a carrer, i esperar el pressupost necessari per dur a terme les obres. Una qüestió que arribarà, com a mínim, el mandat vinent.