El govern ja ha comunicat l’anul·lació del contracte de serveis d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), així ho ha anunciat la portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, en la seva primera roda de premsa posterior al Consell Executiu. A més, ha assegurat que tenint en compte això, ara s’obre una porta a la creació d’una entitat de dret públic.

La voluntat del govern és que entri en funcionament el gener del 2019. Per això, aquest dijous l’executiu ha començat els tràmits per enllestir l’entitat pública, que assumirà la gestió d’aigües de pous i rius de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. D’aquesta manera, el govern fa un pas més cap a la reversió de la privatització d’ATLL. De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja es va comprometre durant el seu discurs d’investidura a crear una “nova Aigües Ter Llobregat pública per donar compliment al mandat del Parlament”.

El febrer del 2018, el Suprem va desestimar el recurs presentat per la Generalitat i va rectificar la sentència de TSJC que declarava nul el procediment d’adjudicació de la gestió d’Aigües Ter Llobregat a Acciona. El tribunal va considerar que hi ha contradiccions en el redactat del concurs de la Generalitat que infringien els principis de publicitat i concurrència.

La concessió es va fer l’any 2012 per 1.000 milions d’euros, dels quals 300 es van cobrar en aquell moment. Per això, l’empresa Acciona reclama una indemnització per l’aturada de l’adjudicació de més de 300 milions d’euros.