Des d’aquest dimecres 1 de març, els grups turístics de més de 20 persones estan vetats a Ciutat Vella amb l’entrada en vigor del decret que regula aquesta activitat. Per donar a conèixer la normativa entre guies i operadors turístics, el districte ha habilitat un equip de 20 agents cívics. Segons ha explicat el regidor, Jordi Rabassa, l’objectiu és evitar la massificació turística, respectar la vida veïnal i cuidar els espais més fràgils del districte.

Primer els informadors, després la Guàrdia Urbana

Rabassa ha detallat que els primers que patrullen pels carrers i places de Ciutat Vella són els agents cívics —que treballen per parelles en torns de matí i de tarda els sets dies de la setmana. Després serà el torn de la Guàrdia Urbana: “Comencem amb la informació”, ha subratllat i després vindrà “l’acció sancionadora” dels agents.

Per això, els agents cívics ara es dedicaran a informar sobre el contingut del decret. Però en segona instància, informaran a la Guàrdia Urbana si hi ha hagut incompliments.

El regidor ha insistit que la voluntat “no és recaptar diners”, sinó vetllar pel compliment de la normativa. Per això, diu, “hem donat marge” perquè tothom la conegui i també per presentar al·legacions. En aquest sentit, ha recordat que inicialment la proposta era limitar els grups a 15 persones, i que finalment es va ampliar aquest topall a 20.

Multes de fins a 3.000 euros

El decret fixa un nombre màxim de grups que poden ser-hi simultàniament a determinats carrers i places. També veta l’ús dels altaveus per a les explicacions per fomentar l’ús d’audioguies.

Les multes per incomplir-lo són de 1.500 euros i podran arribar als 3.000 en cas de reincidència. El regidor ha aclarit que aquestes sancions s’imposaran a la persona que exerceixi de guia, sigui o no oficial: “Sancionarem a qui treballi fora de la normativa”.

Rabassa demana “responsabilitat”

Rabassa també ha demanat als professionals i operadors del sector turístic “responsabilitat”: “Necessitem menys turistes i més ordenats“. Per això, ha insistit que cal regular l’activitat.

En resposta a les crítiques que fan els guies oficials —que diuen que la restricció els fa difícil la gestió de grups perquè en altres punts de la ciutat poden ser més nombrosos— ha assegurat que el que han de fer “és adequar la seva activitat”.

El regidor també ha obert la porta que aquest topall de 20 persones s’acabi replicant a altres zones massificades de Barcelona.