L’Ajuntament blindarà de turistes la plaça de Sant Felip Neri en horari escolar, perquè els alumnes de l’Escola Sant Felip Neri -que passarà a ser un centre públic– gaudeixin d’aquest espai i el puguin fer servir de forma prioritària. La fórmula que s’utilitzarà és la via del decret, la mateixa que ja s’ha fet servir per establir que el carrer del Sots-tinent Navarro sigui d’ús preferent per l’Escola Àngel Baixeras. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha explicat que l’objectiu és “consolidar i donar fermesa jurídica” a una pràctica que ja funciona. D’aquesta manera, l’Escola Sant Felip Neri podrà continuar fent servir la plaça com a pati o aula, sempre durant l’horari lectiu. El centre continuarà col·locant tanques mentre durin les activitats, tot i que l’accés a veïns està garantit.

L’entrada a grups de turistes, restringida

El regidor ha assegurat que la voluntat del districte és garantir que els centres d’educatius que no tenen pati puguin donar aquest ús a l’espai públic. En el cas de l’Escola Sant Felip Neri, la plaça funciona com a pati des de fa més de 60 anys. Rabassa explica que la massificació del turisme ha obligat a posar-hi límits: “Els visitants generaven moltes molèsties, grans concentracions de persones i, fins i tot, feien fotografies als nens”.

Per això, la plaça de Sant Felip Neri es tanca per franges als visitants des del 2017. Ara, l’Ajuntament vol fer un pas més per a “la tranquil·litat jurídica” de l’escola i fer un decret que protegeixi aquest ús preferent de la plaça “durant anys”.

El regidor ha aclarit que això no vol dir que la plaça estigui tancada durant tot l’horari lectiu, és a dir, de les nou del matí a les cinc de la tarda. La direcció de l’escola decideix quan col·loca i quan retira les tanques en funció de l’activitat. Per exemple, durant l’entrada i sortida al centre, durant els patis o quan s’hi fan activitats lectives.

Els veïns hi tenen l’accés garantit

Tot i el veto als turistes quan l’escola faci ús de la plaça, els veïns hi tenen l’accés garantit. El regidor de Ciutat Vella ha assegurat que encara que hi hagi tanques, els veïns i també els barcelonins podran passar.

L’anunci ha estat una sorpresa per a les famílies dels alumnes. En Josep Maria Boronat, president de l’AFA, assegura que, de moment, el consistori no els ho ha comunicat, però que “seria fantàstic”.

Mesura impopular entre els comerciants

En canvi, és una mesura que no agrada a alguns dels comerciants de la zona, com la Maria del Carmen Carreiras, que té una botiga a la zona. “No poden tancar una plaça que és pública“, lamenta. L’Assumpta Bou, que aviat obrirà un establiment, també ho critica. “Em sembla un abús perquè és una zona turística molt important”. D’altres, asseguren que “hi ha comerços que ja han notat una disminució de clients“.