La major part de grups de turistes del barri Gòtic —tret d’algunes excepcions— han complert la normativa municipal aquest dimecres i ja estaven per sota les 20 persones. El decret preveu la prohibició a Ciutat Vella de grups amb guia que superin la vintena de visitants. L’objectiu és reduir les molèsties generades pel turisme al centre de Barcelona i millorar la convivència a la via pública. Les sancions per l’incompliment seran de 1.500 euros i podran arribar als 3.000 en cas de reincidència.

A més del topall de persones, també s’ha vetat l’ús dels altaveus per a les explicacions per fomentar l’ús d’audioguies, que la majoria també compleix amb l’ús de radioguies. La circulació ha de ser preferentment sense aturades. En espais i monuments en què calgui parar-se, l‘explicació haurà de ser breu en dies de molta afluència de grups. Per garantir que es compleixi la normativa, l’Ajuntament ha previst que hi treballin una parella d’agents cívics.

Zones amb regulació especial

La normativa també fixa zones amb una regulació especial en què s’ha establert un nombre màxim de grups que poden ser-hi simultàniament. Per exemple, la plaça de Sant Jaume, la plaça Reial, el Fossar de les Moreres o la plaça de Sant Felip Neri.

La prohibició es mantindrà vigent durant sis mesos, coincidint amb l’època de l’any en què més turistes visiten la ciutat. L’Ajuntament, però, treballa amb l’objectiu de renovar-lo perquè el veto sigui permanent. El topall de 20 persones és més elevat del que es preveia en la proposta inicial, que establia el límit en 15 persones. Tampoc no va tirar endavant l’obligatorietat de fer un sentit únic a diversos carrers.

Els guies, crítics amb la normativa

Des de l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) , critiquen que la restricció els fa difícil la gestió de grups, ja que en altres punts de la ciutat poden ser més nombrosos. Olga Campos ha posat l’exemple de la Sagrada Família, on acompanya grups de 30 visitants: “Què fem amb les 10 persones que ens sobren?”.

Campos també té recels per la quantitat de guies no oficials que diu que proliferen per Ciutat Vella. Assegura que fixen preus per sota mercat i no paguen impostos i que, amb aquest decret, “els guies professionals en sortirem més perjudicats”. Olga Campos creu que es tendirà a sancionar els professionals que porten distintiu i estan acreditats oficialment per la Generalitat. I li agradaria que tinguessin preferència a l’hora de treballar en una plaça on el nombre de grups estan limitats.

En la mateixa línia, un altre guia ha qüestionat a betevé el límit de grups en alguns punts del districte. En el cas de la plaça de Sant Felip Neri, per exemple, el límit és de dos grups, de manera que els qui hi arribin després s’han d’esperar. D’aquesta manera, alerta, pot ser que els grups que s’estan esperant bloquegin l’entrada a l’espai.