Des de l’1 de març del 2023, els grups guiats de turistes a Ciutat Vella no podran superar les 20 persones i no 15, com recollia la proposta inicial. El text definitiu ha recollit algunes de les al·legacions presentades pel sector i també elimina l’obligatorietat de fer un sentit únic a diversos carrers. Les sancions per l’incompliment seran de 1.500 euros i podran arribar als 3.000 en cas de reincidència. L’objectiu de la normativa és evitar les molèsties generades pel turisme i millorar la convivència d’usos.

El decret s’ha publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de la Provínica de Barcelona (BOPB), però no entrarà en vigor fins a l’1 de març del 2023. Tindrà una vigència de sis mesos coincidint amb l’època de l’any en què més turistes visiten la ciutat.

L’objectiu, però, es fer renovar-lo perquè la prohibició tingui caràcter permanent. “Treballarem perquè l’1 de setembre hi hagi un altre decret que doni compliment de manera definitiva” ha assegurat el regidor del districte, Jordi Rabassa.

“Hem escoltat els arguments del sector”

En l’aprovació inicial, el text limitava els grups de turistes a un màxim de 15 persones. Però després del període d’exposició pública, s’han acceptat algunes de les al·legacions presentades pel sector turístic. Un dels canvis ha estat que la restricció s’ha ampliat fins a grups de 20.

El regidor ha explicat que 15 persones era un número difícil per organitzar els grups tenint en compte el nombre de seients dels autocars de turistes. “És una activitat econòmica que ha de tenir una rendibilitat”, ha dit Rabassa, però que “també ha de ser compatible amb els usos veïnals”.

També s’ha fet marxa enrere en la proposta de fer un sentit de circulació únic per a aquests grups en determinats carrers. “Hem vist que la prohibició entorpia més que millorar la situació”, ha admès el regidor.

És un decret pioner que el que vol és ordenar els grups de turistes”
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

Es prohibeix l’ús d’altaveus

El que sí que s’ha mantingut és la prohibició de l’ús dels altaveus per a les explicacions, amb l’objectiu de fomentar l’ús d’audioguies.

Nombre màxim de persones per zones

La normativa també estableix que l’activitat de grups amb guies ha de tenir lloc en circulació sense aturades, especialment en moments d’elevada afluència de visitants. Ara bé, hi ha algunes excepcions a determinades zones del districte, on el decret fixa els grups màxims de turistes que podrà haver-hi simultàniament. Aquests punts són els següents:

  • plaça de Sant Jaume: vuit grups com a màxim
  • plaça Reial: vuit grups com a màxim
  • plaça del Rei: cinc grups com a màxim.
  • Fossar de les Moreres: tres grups com a màxim.
  • passeig del Born: tres grups com a màxim
  • façana de Santa Maria del Mar: tres grups com a màxim
  • plaça del Pi: tres grups com a màxim
  • plaça de Sant Felip Neri: dos grups com a màxim
  • plaça Isidre Nonell: dos grups com a màxim
  • carrer de Salomó ben Adret i placeta de Manuel Ribé i entorns: dos grups com a màxim
  • plaça de la Barceloneta: un grup com a màxim
  • façana del Palau de la Música: un grup com a màxim

La normativa també remarca que en aquests espais i monuments que requereixen una aturada, l’explicació haurà de ser breu en dies de molta afluència de grups.