creuers port de barcelona
Foto: Port de Barcelona

El Port de Barcelona preveu que l’any 2022 facin escala a la ciutat al voltant de 800 creuers. Aquesta dada s’acosta al nombre d’embarcacions que es van aturar a la capital catalana l’any 2019, el darrer abans de la pandèmia de coronavirus.

De mica en mica l’activitat creuerística ha anat agafant embranzida. L’any 2020 un total de 71 embarcacions van atracar a la ciutat, la majoria entre els mesos de gener i març, abans de l’esclat de la crisi sanitària, moment en què l’activitat va quedar totalment aturada. El mes de juny del 2021, el port va recuperar progressivament aquesta activitat. En total, va rebre 271 creuers.

Mateix nombre de creuers però no de creueristes

Tot i l’augment del nombre de vaixells que faran escala a la ciutat, encara no es pot confirmar que el nombre de creueristes també s’equipari a les dades de passatgers d’abans de la covid-19. De fet, si mirem les estadístiques, durant els mesos de gener a març del 2019, Barcelona havia rebut gairebé 305.000 passatgers procedents del turisme de creuers. En canvi durat els mateixos mesos d’aquest 2022, el nombre de turistes que han fet escala a Barcelona a través d’aquest mitjà de transport és de 92.500, aproximadament el 30 %.

“Creuers més nous i sostenibles”

La contaminació que produeixen aquestes embarcacions continua sent una assignatura pendent per assolir els límits que demana Europa. El Port ha anunciat que més del 50 % dels creuers que faran escala a Barcelona, tenen menys de 10 anys i per tant, diuen, són “més nous i sostenibles”. Afegeixen que, enguany, atracaran als molls del port barceloní una dotzena de vaixells que han començat a navegar aquest mateix any.

En aquest sentit, l’entitat ha explicat que el 2030 pretén tenir electrificats tots els punts d’atracada de creuers, el moll Prat i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa.