L’especulació urbanística preocupa els ciutadans, per això cada vegada més s’estan creant organitzacions per fer front de forma conjunta a aquesta problemàtica. Al barri del Poble-sec fa dos mesos que hi estan  treballant i han creat el Sindicat de Barri.  Aquest dissabte les diverses entitats que formen part del projecte s’han tornat a reunir en una assemblea en què han participat un centenar de persones.

Han posat en comú els problemes que pateixen, com ara els augments del preu dels lloguers, o la finalització dels contractes. Des del Sindicat de Barri volen passar a l’acció i fer front a aquest problema de manera col·lectiva, sobretot en casos en què un fons d’inversió compra un edifici amb llogaters vivint-hi. Segons ha explicat una de les representants del Sindicat, “si t’adones que a tots els veïns els fan fora d’un edifici, és només quan estàs organitzat que tens més força per defensar-te”. En aquest sentit, una de les idees del Sindicat de Barri és que “els afectats ens defensem en grup i de manera col·lectiva, en lloc de fer-ho de manera individual”. És per això que una de les primeres iniciatives ha estat la presentació del manual de defensa del llogater, amb l’objectiu que els afectats coneguin quins són els seus drets, com defensar-los legalment, i a quins organismes recórrer per fer-ho.

En el manual hi han detallat com actuar davant les sospites que hi ha un pis turístic en una escala o què fer si l’arrendador vol apujar el lloguer o no renovar el contracte. Recorden, entre altres coses, que mentre el contracte estigui vigent el lloguer només es podrà actualitzar per part del propietari en la data en què es compleixi un any de vigència del contracte, i sempre ha de ser de mutu acord entre les parts. En cas contrari el contracte s’ha d’actualitzar en les mateixes condicions.

També detalla que si el propietari vol renovar el contracte i augmentar el preu del lloguer, ho haurà de notificar amb 30 dies d’antelació a la finalització del contracte i s’ha de fer de forma que en quedi constància amb un document. Per tant, no és vàlid si només fer-ho mitjançant una trucada telefònica. En cas contrari, el lloguer haurà de ser renovat amb les mateixes condicions.