Ada Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat l’enquesta elaborada per la Plataforma de Mitjans Independents que mostra una preferència de la ciutadania a un model republicà a Espanya. “La monarquia és una institució del passat”, ha dit l’alcaldessa en un tuit, que alhora demana “construir un futur de llibertat, igualtat i fraternitat“. Els valors republicans, ha seguit l’alcaldessa a Twitter, són la base d’una societat “moderna, oberta i compromesa amb els drets humans“.

Ara per ara, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) d’Espanya no fa cap pregunta sobre la monarquia. Colau confia que “aviat” tant el CIS com els grans mitjans de comunicació “segueixin l’exemple” de la Plataforma de Mitjans Independents. Diaris digitals com ‘Crític’, ‘Público’, ‘Catalunya Plural’ o ‘El Cuarto Poder’, entre molts altres, han participat en l’enquesta, que conclou que el 40,9 % dels ciutadans espanyols votaria república, mentre que el 34,9 % ho faria per la monarquia.

Colau critica els suports al rei Felip VI

L’alcaldessa també s’ha fet ressò del vídeo difós a les xarxes socials amb desenes de personalitats espanyoles donant suport a la monarquia espanyola amb el missatge “¡Viva el rey!”. Colau ha recorregut a una cita de l’escriptor italià Antonio Gramsci: “El viejo mundo se muere. El nuevo tarda en aparecer. Y en ese claroscuro surgen los monstruos“.

No és la primera vegada que Colau fa públic el seu rebuig a la monarquia espanyola. Després de dir que “no serveix per a res”, recentment va acusar-la de corrupta i va demanar un referèndum sobre la seva continuïtat. De fet, després de les informacions sobre la fortuna de Joan Carles I i la seva marxa fora d’Espanya, l’alcaldessa va decidir plantar el rei Felip VI als premis de la BNEW.

El PP respon: “Per monstruosa la seva gestió”

El portaveu del Grup Municipal del PP, Óscar Ramírez, ha respost el darrer tuit d’Ada Colau. El popular assegura que l’alcaldessa “falta el respecte” a qui no pensa com ella i lamenta que qualifiqui de “monstres” als integrants del moviment Lliures i Iguals. “Per monstruosa la seva gestió, un malson per als barcelonins: inseguretat, pujada dels impostos, capital ocupa i brutícia”, ha dit.

També ha reaccionat al tuit de l’alcaldessa la líder de Ciutadans a Barcelona, Luz Guilarte: “En realitat, el que reivindica Colau és un model caduc descartat per la història“. La regidora considera que el model que defensa Colau ha provocat “devastació econòmica i social allà on s’ha implantat”.