rei Felip VI

Una enquesta elaborada per la Plataforma de Mitjans Independents mostra una preferència de la ciutadania a un model republicà a Espanya abans que continuar amb la monarquia. Segons aquesta enquesta, el 40,9 % dels ciutadans espanyols votaria república, mentre que el 34,9 % estaria a favor de seguir amb la monarquia parlamentària actual. A més, un 12,9 % dels enquestats es mostra indecís.

Una de les conclusions més destacades de l’enquesta és que més de la meitat dels votants del PSOE (59,8 %) està a favor de fer un referèndum sobre aquesta qüestió. Per contra, el 75,2 % dels votants del PP hi estaria en contra.

Més republicanisme a Catalunya

Els resultats de l’enquesta difereixen notablement segons el territori on s’han formulat les preguntes. En el cas de Catalunya, la diferència entre la preferència republicana i la monàrquica és força més gran que al conjunt d’Espanya. Els catalans contraris a la monarquia superen en 25 punts la mitjana espanyola: dos de cada tres persones (66,5 %) votarien a favor de la república, mentre que només un 14,6 % ho faria a favor de la monarquia. En canvi, el 9,6 % dels catalans estaria indecís.

A més, un 68 % dels catalans demana que s’organitzi un referèndum sobre la monarquia.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha definit la monarquia com “una institució del passat” i ha demanat preguntar per la república al CIS.