ada colau alcalde kiiv

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, aquest dissabte a la tarda a l’Ajuntament per enfortir vincles entre ambdues ciutats. Enmig de les Festes de la Mercè 2022, han signat un acord de col·laboració i les dues ciutats han pactat donar-se suport i fer intercanvis mútuament beneficiosos en els àmbits de la gestió de la ciutat, la tecnologia, l’educació, la salut, les arts i la cultura, el turisme, el transport i la seguretat pública.

Klitxkó ha vingut acompanyat de la delegació de la capital d’Ucraïna que visita les Festes de la Mercè. Kíiv és precisament la ciutat convidada a la Mercè de l’any que ve, tal com es va aprovar a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports el mes d’abril i l’alcalde ucraïnès ho va acceptar. D’aquesta manera, a la següent festa municipal es teixirà un pont de cultura que vol plantar cara a la guerra d’Ucraïna.

Més de 350.000 euros d’emergència i material per al rescat de persones

Des de l’inici de la invasió russa, Barcelona ha adjudicat 354.000 euros de la Crida d’Emergència per a cinc projectes que treballen sobre el terreny en l’atenció de les víctimes civils de la guerra a Ucraïna. ACNUR, Creu Roja, Farma Mundi, Pallassos sense Fronteres i Unicef van ser les entitats seleccionades en la convocatòria d’urgència que va fer l’Ajuntament coincidint amb l’inici de l’atac de l’Exèrcit rus contra Ucraïna.

A més a més, des de Barcelona també es va organitzar al juny el lliurament d’equipament i material especialitzat per a tasques d’extinció d’incendis i rescat de persones, en coordinació amb Bombers de Barcelona, el Consolat d’Ucraïna a Barcelona, el Sistema Estatal d’Emergència Ucraïnès i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.

Colau: “Barcelona no pot callar”

Ada Colau ha volgut defensar aquest acord amb la ciutat de Kíiv. “Barcelona no pot callar”, ha dit, davant d’una “ocupació injusta” com la que ha fet el govern de Putin a Ucraïna. En aquest sentit, ha defensat que la ciutat “no vol ser neutral” en aquest conflicte. A més, ha afegit que Barcelona ha estat “històricament compromesa amb la pau i la solidaritat amb els pobles” i que no hi ha millor manera d’enfortir la relació amb la capital ucraïnesa que a través de la cultura i fent de Kíiv la ciutat convidada de la Mercè 2023.

Sobre l’acollida d’ucraïnesos a Barcelona, l’alcaldessa ha recordat que la ciutat ha donat sostre a milers de refugiats i els recorda que poden estar-s’hi tot el temps que vulguin i necessitin, alhora que ha reivindicat que aquestes famílies “han de poder tornar a casa“.