Un dels concerts de la primera nit de la Mercè 2022 especialment significat ha estat sens dubte el tribut a Pau Riba, traspassat tot just fa mig any. Tot i que durant les proves de so aquest divendres a la nit ha plogut, l’homenatge ha pogut començar sense entrebancs.

L’ànima d’aquest tribut era la gent de Plan, una de les bandes que va embolcallar Riba en els darrers anys. Grup ampliat per a l’ocasió amb músics diversos. “La gent que teníem una relació d’amistat, a més de musical. Una ‘tribu’ a la qual hem afegit la ‘t’ de ‘tribut'”, explica Anna Tobías, baixista de la banda i coordinadora de la celebració.

El concert vindicava tant el Pau Riba músic iconoclasta de l’underground barceloní com el poeta que era. De fet, ha estat una constant la presència de poetes a l’escenari: Enric Casasses, Núria Martínez-Vernís o Oriol Sauleda. Com a convidats hi han intervingut Ian i Rusó Sala, Oriol Prat, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz o Adrià Puntí. El temari ha defugit el disc més celebrat de Pau Riba, l’icònic “Dioptria” (a excepció de ‘Noia de porcellana’). “Sembla que quan parles de Pau Riba hagi d’aparèixer immediatament la portada de “Dioptria”, i Pau Riba era molt més que això. Hem volgut tocar temes poc coneguts”, ens ha comentat Anna Tobías.