Esgotat el primer cap de setmana de campanya electoral de les eleccions del 23 de juliol, el més repetit han estat les acusacions entre candidats. Les darreres 48 h han estat farcides de mítings arreu de Catalunya i l’estat. Destaca la rivalitat entre socialistes i populars en l’intent per obtenir una majoria àmplia i no haver de dependre de cap altra formació per governar. Sumar reitera, però, que les aliances seran necessàries i vol reeditar la coalició progressista. Els partits independentistes treballen per aconseguir bons resultats i anteposar-se, diuen, a la dreta espanyola.

Aquest dilluns, 10 de juliol, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo s’enfrontaran en un cara a cara que podria decantar la balança del 23-J i ser decisiu.

Díaz carrega contra Feijóo per “mentir”

En paral·lel a l’acte dels comuns aquest diumenge al matí a la Universitat Pompeu Fabra per demanar el vot per a Sumar, la líder de la formació, Yolanda Díaz, des de Sevilla, ha acusat el cap de llista popular de mentir. “Senyor Feijóo, està mentint”, ha carregat Díaz contra Feijóo per no dir la veritat sobre la reforma laboral i sobre les dades d’ocupació.

Feijóo diu que no és mentider

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha promès que, a diferència del cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ell no serà un president mentider. “No seré Pedro Sánchez”, ha afirmat, i ha dit que si arriba a La Moncloa, voldria acabar el mandat i que se li reconegui haver estat honest i coherent.

En el mateix míting a Pontevedra, Mariano Rajoy ha aparegut en escena per dir que l’única garantia de canvi és votar el PP. “Espanya necessita un president com Feijóo, que porti assossec i eficàcia” i l’ha contraposat a una reedició del “govern Frankenstein”.

Batet (PSC): “Dormi tranquil, Feijóo”

La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha recomanat al candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que dormi tranquil, perquè serà el PSOE qui seguirà al Govern espanyol. El líder dels populars ha dit a ‘La Razón’ que el que no el deixa dormir és “unir els espanyols”. Batet ha dit que els socialistes són els que garanteixen la convivència i que els governs del PP, en canvi, “generen fractura territorial i social“. 

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha advertit que si el PP arriba a La Moncloa hi haurà ministres de Vox i ha criticat el discurs d’algunes forces independentistes.

La “línia vermella” de Montañola

El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha avisat el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que recuperar el delicte de sedició seria una línia vermella per tancar acords amb el PDeCAT de cara a la investidura. El cap de llista del partit liberal ha insistit que tirar endavant aquesta proposta seria una “irresponsabilitat que la gent del carrer no està demanant“. 

El català, desemparat amb Vox

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha dit que al seu partit “li importaran un rave” els coneixements de català per treballar en empreses públiques catalanes. En una atenció als mitjans durant una visita a un mercat de Torrefarrera (el Segrià), ha afirmat que, si arriben al poder, algú que prové de la resta de l’estat podrà treballar a llocs com TV3 o l’Institut Català de la Salut sense saber la llengua catalana.

També ha assegurat que la sedició tornarà a ser delicte si governen.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?