L'alcalde, Xavier Trias, ha estat el primer a arribar a la plaça del Fossar de les Moreres. L'ha seguit pocs minuts després la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i per últim, el president de la Generalitat, Artur Mas, que s'ha convertit en el primer president en actiu que ha participat en un acte i en un espai tradicionalment simbòlics de l'independentisme català. Tots tres han fet l'ofrena floral als peus del peveter del Fossar, en homenatge als caiguts en el setge de 1714 a Barcelona. Ha estat un acte breu, sense discursos, però solemne i sobretot simbòlic, ja que per primera vegada ha pres una dimensió institucional amb la presència del govern i de representants dels partits favorables a la consulta excepte la CUP. No hi ha assistit, tampoc, cap membre del PSC, el PP, ni de Ciutadans. El cant d''Els segadors' ha tancat aquesta primera part de l'acte. Després les autoritats s'han traslladat fins a la Llotja de Mar, que per primera vegada ha estat l'escenari de l'acte institucional, al qual han assistit membres d'Esquerra, d'Iniciativa, de CiU, i en aquest cas, també alguns representants socialistes. Ha estat un acte eminentment artístic, dirigit per Josep Maria Mestres, que ha intercalat textos i música de la mà intèrprets catalans. Hi han participat artistes com Maria del Mar Bonet o Jordi Savall, que ha interpretat, entre altres temes, 'El cant dels ocells'. Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Clara Segura han estat els encarregats de recitar textos de diversos autors. Alguns dels quals, com aquest de Montserrat Roig, amb cites ben explícites. "La democràcia no s'aprèn al Parlament, sinó a casa. Ser demòcrata no és una actitud política. És una actitud davant la vida (Montserrat Roig)" Poc després de les nou del vespre el tradicional 'Cant de la senyera' ha conclòs l'acte institucional de la Diada.
Homenatge institucional al Fossar
Amb motiu del Tricentenari de 1714, el govern ha canvi el guió dels actes institucionals de la Diada. Des de l’any 2004 se celebraven al Parc de la Ciutadella i, enguany, s’han traslladat al Fossar de les Moreres i a la Llotja de Mar. De fet, és la primera vegada que un president de la Generalitat en actiu fa un acte al Fossar, un espai on tradicionalment commemora l’Onze de Setembre l’esquerra independentista. Tocades les vuit del vespre, el president Artur Mas, acompanyat per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han fet una ofrena floral davant del peveter del Fossar, on crema una flama com a símbol dels soldats que van morir en el setge de 1714. En aquest indret un escrit diu: “Al Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor; fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor.”
La Coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia, l’Orfeó Manresà i l’Orfeó Gracienc han entonat la ‘Jovenívola’, del compositor i director de cor Lluís Millet, i ‘Els segadors’, l’himne nacional de Catalunya.
A l’acte, tancat al públic, hi han participat membres del govern català i del Parlament, així com els quatre tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona – Sònia Recasens, Joaquim Forn, Jaume Ciurana i Antoni Vives – i el líder d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella. Paral·lelament, centenars de persones han seguit l’acte des del passeig del Born. Un cop acabada l’ofrena han començat els actes convocats per l’esquerra independentista al Fossar.
Reivindicació de petit format
Després de l’ofrena, les autoritats s’han traslladat a la Llotja de Mar, on ha tingut lloc l’acte institucional de commemoració del Tricentenari. Hi han participat unes 400 persones, entre membres del govern, representants de la societat civil i diputats del Parlament. De l’àmbit polític hi ha hagut tres absències: el Partit Popular, Ciutadans i la Candidatura d’Unitat Popular.
L’espectacle, dirigit per Josep Maria Mestres, ha combinat música amb textos literaris reivindicatius i patriòtics. El músic Jordi Savall, acompanyat de la Capella Reial de Catalunya, ha obert l’acte amb la peça ‘Catalunya en un altre temps’, una melodia popular del Berguedà.
Els actors Pere Arquillué, Emma Vilarassau i Clara Segura han recitat textos dels escriptors Pere Quart (‘Oda a Barcelona’), Josep Carner (‘1714’) o Josep Maria de Sagarra (’11 de setembre’). A l’escenari també hi ha participat la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet, acompanyada del pianista Lluís Vidal, que ha interpretat ‘Salve’, un poema de Miquel de Palol musicat per Ramon Muntaner.