"Visca Catalunya!" Des de mitja tarda als carrers del barri de la Ribera s'hi respirava ambient de Diada. Banderes als balcons, indumentària catalanista i missatges clars per reclamar la celebració de la consulta. La sensació per a molts és que Catalunya es troba davant d'una jornada històrica. N'hi ha que han vingut des de lluny per viure en primera persona aquestes jornades. Minuts abans de les vuit en punt el passeig del Born ja estava ple a vessar. Ningú no es volia perdre detall de l'ofrena al Fossar de les Moreres en la pantalla gegant que s'hi ha habilitat. Mentre que alguns han acudit ben preparats per a l'ocasió, d'altres han gaudit de tribunes privilegiades. S'hi han escoltat crits a favor de la independència i proclames per demanar que el Govern espanyol deixi votar el poble català. En acabar l'acte institucional al Fossar de les Moreres, s'ha reobert el pas a la gent i han continuat les ofrenes als caiguts de 1714. Poc després la marxa de les torxes per la independència ha desfilat per aquests carrers.

Centenars de persones ja han començat a viure l’Onze de Setembre. Els balcons ja llueixen senyeres i estelades i alguns ciutadans que vesteixen tota mena de peces de roba i accessoris amb referències independentistes. El barri de la Ribera ha viscut una tarda amb un ambient festiu ple de càntics a favor de la celebració de la consulta i de la independència de Catalunya.

Els assistents volien veure l’acte institucional del Fossar de les Moreres però un cordó policial impedia passar a tot aquell que no fos una autoritat o que participés en l’acte. Per aquest motiu la majoria de la gent s’ha congregat al passeig del Born i ha pogut seguir l’ofrena a través d’una pantalla gegant. Un cop acabat l’acte, s’ha reobert el pas a la gent i ha continuat la desfilada d’ofrenes als caiguts de 1714.