MONTSE AYATS, presidenta de la Setmana del Llibre en Català "La Diada és un dia que ens agradaria que d'aquí a un temps fos un Sant Jordi del llibre en català, un segon Sant Jordi a la tardor i, qui sap si potser la setmana no l'hauríem de fer. Mentre discutim com serà el país, el dia de demà és complicat, molta gent passa però ve amb altres objectius, ve a passar el dia, però porta una motxilla que no vol carregar i tradicionalment és un dia de passar a mirar i badar però per a les vendes no és el millor dia. La crisi ha afectat tos els sectors i el sector del llibre més, perquè si tens un pressupost limitat el destines a les necessitats bàsiques, des de 2010 parlem d'una caiguda del 25% de les vendes. Al costat d'això ens fa ser optimistes que el català guanya alguns punts i això té a veure que ara sí que s'hi incorporen els lectors de 18, 20 o 25 que van fer l'escolarització en català i, per tant, això sí que es nota."

La Diada Nacional de Catalunya, que se celebrarà aquest dijous, no és un bon dia per a la Setmana del Llibre en Català. El motiu és que, tot i l’afluència de visitants que s’espera a la ciutat, no hi arriben amb la idea de comprar un llibre, sinó més aviat de passejar. És per això que la presidenta d’aquest certamen, Montse Ayats, ha fet una proposta: que d’aquí a un temps l’Onze de Setembre sigui alhora una diada del llibre en català, una espècie de Sant Jordi a la tardor. Per ara, però, és un desig dels llibreters però no hi ha cap projecte que faci pensar que es pugui fer realitat.

Tot i que, de moment, la Setmana del Llibre està funcionant i el balanç és positiu, Ayats ha recordat que les vendes han caigut un 25% en el sector els darrers quatre anys. Ha reclamat, doncs, que continuï havent-hi polítiques de suport a la literatura en català i també campanyes per fomentar la lectura, perquè la mitjana de consum de llibres és d’un a l’any per cada ciutadà de l’estat espanyol. Tot i això, la presidenta de la Setmana del Llibre s’ha mostrat optimista pel lleuger repunt del públic que demana publicacions en llengua catalana, un fet que ha atribuït a l’escolarització en aquesta llengua durant els darrers anys.