El Mas Guinardó, actual casal d’entitats del barri, va ser el lloc d’estada de l’exèrcit borbònic per dirigir el setge de la ciutat. Concretament, va ser la seu de la comandància de les tropes borbòniques. Des d’aquest punt elevat del barri i, gràcies a una visió panoràmica del conjunt de la ciutat, van dirigir els atacs a Barcelona. L’antiga masia va esdevenir un enclavament imprescindible per a l’assetjament de Barcelona i també el desenllaç de la Guerra de Successió.

El que va ser un dels escenaris més importants durant el setge a Barcelona, recordarà a partir d’avui i fins dissabte el seu passat. Serà amb la projecció d’un vídeo a la façana titulat ‘Mas Guinardó, 300 anys després: història d’un setge’. El muntatge dura uns 15 minuts i es repetirà cada dia entre les 21 i les 23 hores. En l’estrena d’aquest vespre, però, el mapatge de vídeo serà interactiu i comptarà amb la participació en directe d’entitats del barri, com ara la Coral Polifònica del Guinardó, els Trabucaires Roca Guinarda i la colla de diables. Aquesta commemoració es complementa amb un mercat barroc que oferiran els comerços dels principals eixos del districte durant el cap de setmana.

A Horta hi ha altres punts relacionats amb la història del setge de Barcelona el 1714 com, per exemple, el Palau del Marquès d’Alfarràs i el Parc del Laberint, una de les residències dels germans Desvalls, que van ser nobles destacats de la causa austriacista. Precisament per aprofundir en el coneixement d’aquesta història, divendres, 12 de setembre, hi haurà una xerrada a les 19.30 h al casal d’entitats sobre els episodis viscuts al districte durant la Guerra de Successió.