El discurs ha tingut diverses referències a la commemoració de la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre de 1714. El president ha recordat que les Corts Catalanes es van crear al segle XIII i eren hereves de les assemblees de Pau i Treva, considerades l’embrió del primer parlamentarisme europeu. “El nostre sentit de la democràcia ve de molt lluny”, ha dit.

Mas ha assegurat que en moments en què es vol “menystenir, desvirtuar i fins i tot negar el nostre passat com a país, es fa més necessari que mai commemorar el que hem estat”. Considera que tres segles després de la caiguda de Barcelona davant les tropes comandades pel duc de Berwick, “la nació catalana és viva i ens preparem democràticament, cívicament i pacíficament per decidir el nostre futur col·lectiu”.

“Encara estan a temps d’escoltar el clam d’un poble”

El compromís amb la consulta del 9-N ha estat un dels pilars del discurs de Mas, que ha dit que el seu compromís per convocar la consulta “és ferm”. El president ha recordat a l’Estat que “encara està a temps d’escoltar el clam pacífic i democràtic d’aquest poble” i ha dit que silenciar la veu dels catalans és un error. “Negar el vot a qui veu en les urnes la solució i no pas el problema és un error doble”, ha afegit.

Creu que els catalans no volen imposar una decisió i no els mou l’afany de ser millors que els altres, “sinó de ser mill0rs nosaltres mateixos”. Considera que Catalunya té l’anhel de ser tractada com les altres nacions del món i decidir sobre l’economia, el benestar o la identitat.

“En aquesta hora gran que viu Catalunya, un cop més sota la mirada atenta i potser curiosa del món, us convido totes i tots a projectar la millor realitat del nostre país”, ha conclòs.