El projecte de pressupost municipal per al 2021 elaborat pel govern d’Ada Colau preveu fer créixer els comptes fins als 3.231 milions d’euros, un 6,5 % més en comparació amb el del 2020. Això suposa una xifra rècord, ja que mai abans s’havien assolit aquests diners. Malgrat la congelació de taxes i impostos, l’Ajuntament confia en les aportacions de l’Estat per incrementar la inversió.

El regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, ha desgranat alguns dels detalls de la proposta dels comptes. Per exemple, es preveu arribar gairebé als 800 milions d’euros en inversions, tenint en compte també les de l’Institut Municipal de l’Habitatge i les de B:SM. Alhora, aquesta xifra inclou bona part de les obres del 2020 que no van poder executar-se durant els mesos crítics de la primera onada de la pandèmia i que s’hauran de fer durant el 2021.

A més, la proposta de pressupost s’ha fet tenint en compte diversos fons extraordinaris de l’Estat que podria rebre Barcelona (355 milions aprox.) però que, ara per ara, encara no estan confirmats (la major part d’aquests diners depenen dels pressupostos generals de l’Estat). Aquesta mateixa setmana, el govern de Barcelona ja va avançar que el pressupost seria “lleugerament superior” al del 2020 malgrat la pandèmia, i tot, gràcies a l’increment de les transferències de l’executiu central i la possibilitat d’endeutar-se i recórrer als romanents.

“Mà estesa” per a una majoria històrica

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat que es tracta d’un pressupost “expansiu” per fer front a l’emergència social per la crisi del coronavirus i impulsar la reactivació econòmica de la ciutat. El govern municipal ha presentat aquest divendres les línies bàsiques del pressupost municipal per al 2021. Es tracta d’una proposta a partir de la qual l’executiu d’Ada Colau vol negociar els comptes amb els grups del consistori.

Per això, el govern municipal ha mostrat la “mà estesa” als grups perquè l’acabin aprovant i alerta que si no rep el suport de la majoria del Plenari el consistori perdrà 500 milions d’euros en capacitat d’inversió i de despesa pública. De fet, el projecte preveu un “fons extraordinari” de 130 milions d’euros amb els quals negociar canvis d’ingressos i despeses amb la resta de partits.

L’executiu preveu aprovar inicialment els comptes en la Comissió d’Economia i Hisenda d’aquest novembre i aprovar-los definitivament al ple del desembre.

Crítiques de Cs abans de les converses

Ja fa dies que el regidor de Pressupost es mostra confiat d’aconseguir una majoria històrica per tirar endavant els comptes, fins i tot superior a l’assolida en la darrera aprovació. Tot i això, abans de la presentació del projecte del pressupost, Ciutadans ha criticat que no es redueixin els impostos i taxes. La líder municipal dels taronges, Luz Guilarte, ho qualifica de “política d’asfíxia fiscal” en un moment de “desastre social i econòmic”.

Segons el govern municipal, les negociacions del pressupost amb els grups s’iniciaran aquest proper dilluns, després dels primers contactes per a les ordenances fiscals.