El Ple de l’Ajuntament ha aprovat de forma provisional les ordenances fiscals per al 2021, que preveuen la congelació de taxes i impostos i mantenir la rebaixa del 75 % a la taxa de terrasses durant tot l’any. En una votació inèdita en un tema econòmic com aquest, tots els grups de l’oposició s’han abstingut, excepte Cs que hi ha votat en contra, per seguir negociant amb el govern de cara a l’aprovació definitiva, prevista per al ple del 23 de desembre.

“Avui parem la taula perquè tots puguem seure i discutir els grans objectius econòmics”, ha afirmat el regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, que ha dit que l’objectiu és fer un pressupost per al 2021 més alt que el d’enguany. Per fer-ho, ha celebrat que l’Estat permeti als ajuntaments gastar els estalvis. La responsable d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha dit que calia aprovar aquest tràmit de les ordenances fiscals per continuar una negociació amb l’oposició lligada al pressupost.

L’oposició demana negociar els tributs

Des d’ERC, Jordi Castellana ha reiterat que són unes ordenances fiscals “continuistes” i ha reclamat al govern municipal una taxa per al comerç electrònic i recalcular la de terrasses. La líder de JxC, Elsa Artadi, ha avisat que l’abstenció es pot convertir en vot contrari al desembre si no hi ha canvis al text: “Hi ha hagut manca de diàleg i treball; ens preocupa la paràlisi”.

El popular Josep Bou ha admès que “serà complicat que les ordenances canviïn”, però ha justificat l’abstenció per pressionar el govern a abocar més recursos a empreses i treballadors. Manuel Valls (BCN Canvi) ha canviat el to del discurs del grup en comissió i ha defensat l’abstenció per “ser útils i teixir consens” amb la intenció de fer aportacions i “refer les ordenances”.

“Asfíxia fiscal”

Ciutadans ha estat l’únic grup que hi ha votat en contra, però Luz Guilarte ha allargat la mà per negociar i fer aportacions que puguin canviar el vot de cara a l’aprovació definitivia. La líder del partit taronja ha anunciat que presentaran una proposta fiscal i ha recriminat al govern que consolidi “l’asfíxia fiscal [del 2020] en plena pandèmia”.