El 3 d’abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista. 40 anys després, ‘El matí de Barcelona‘, de betevé, ha reunit tres exalcaldes en un mateix debat: Narcís Serra (1979-1982), Joan Clos (1997-2006) i Xavier Trias (2011-2015). Tots tres han reflexionat sobre els primers anys de la democràcia, les reivindicacions veïnals i què ha significat per a ells ser l’alcalde de Barcelona.
“Ser alcalde de Barcelona és un estat civil”
Narcís Serra, que va ser candidat el 1979, recorda aquell dia amb felicitat però també “un cansament indescriptible” després d’una campanya intensa. De tots els càrrecs que ha ocupat -va ser també ministre-, ha assegurat que “el més recompensador” és el d’alcalde de Barcelona perquè és “personalment compensadora”.
“Ser alcalde de Barcelona no és un càrrec, és un estat civil”, ha sentenciat Joan Clos, que ha afirmat que quan fa d’alcalde ho és les 24 hores del dia. “Has d’estar en forma”, ha afegit. Xavier Trias ha recordat que ell va arribar a l’alcaldia després de perdre dues eleccions i ha assegurat que va ser “molt feliç” com a alcalde però també com a conseller de Sanitat i de Presidència.
Les reivindicacions veïnals
“El veí és molt exigent”
, ha afirmat Trias sobre les primeres mobilitzacions veïnals. “Van ser reivindicacions i moviments durs”, ha recordat Clos, rememorant les protestes per a la cobertura de la ronda de Dalt durant els Jocs Olímpics. “La gent demanava coses raonables: escoles, guarderies, CAP…”, ha afegit Clos.
L’exalcalde que va precedir Pasqual Maragall ha destacat també que la descentralització de l’Ajuntament s’ha copiat en altres ciutats. Serra ha comentat que conforme l’Ajuntament va anar funcionant i tenia diners, “es va adquirir un sentiment de Barcelona” als barris. Trias, de la seva banda, ha assenyalat la disjuntiva que “quan millores un barri, s’apugen els preus”.
Empatia malgrat la rivalitat
Tots tres exalcaldes han coincidit que les relacions personals entre polítics són clau. “Quan Clos era alcalde i jo el volia treure, dinàvem junts o convidàvem les dones a sopar”, ha recordat Trias, que ha afegit que això avui seria impensable. Joan Clos ha reivindicat el dret dels polítics a tenir “relacions personals empàtiques”. Narcís Serra ha afegit que “com més debat polític de veritat hi ha, menys insults hi ha”.
En el debat, Narcís Serra i Joan Clos han assegurat que farien un debat electoral amb un candidat a la presó. Podeu recuperar aquí tota la conversa entre els tres exalcaldes.