És la imatge d'ara fa quatre anys: Mariano Rajoy celebrant la victòria des del balcó de la seu del PP. Tot i que la victòria popular podria repetir-se, el mapa de partits serà diferent. De fet, Rajoy és l'únic candidat que repeteix. Pedro Sánchez s'estrena amb els socialistes i a Izquierda Unida, que es presenta com a Unidad Popular, pren el timó Alberto Garzón. I entren en escena Ciutadans, que fa el salt en l'àmbit espanyol amb Albert Rivera al capdavant, i Podem, amb Pablo Iglesias. Tot plegat, podria suposar la fi del bipartidisme si els nous partits irrompen amb la força que pronostiquen les enquestes.De fet, si el PP i el PSOE van concentrar més del 73 % dels vots el 2011, aquest cop podrien quedar per sota del 50 %. El procés català marcarà, amb tota seguretat, bona part de la campanya i la majoria dels partits han repensat la fórmula amb què es presenten. Junts pel Sí no repeteix i, en canvi, hi concorren per separat Democràcia i Llibertat i Esquerra, amb Francesc Homs i Gabriel Rufián com a números 1. Josep Antoni Duran i Lleida encapçala Unió i Iniciativa forma part d'En Comú Podem, amb Francesc Xavier Domènech. Carme Chacón, al PSC, Jorge Fernández Díaz, al PP, tornen a ser caps de llista i s'estrena, per Ciutadans, Juan Carlos Girauta. Si fem cas a les enquestes, a Catalunya podria haver-hi un empat quàdruple entre dos partits partidaris del procés (Democràcia i Llibertat i Esquerra), i dues formacions que aposten mantenir per la unitat de l'Estat (Ciutadans i el PSC). Però més enllà del procés independentista i la possible reforma de la constitució, també centraran el debat la recuperació econòmica i la corrupció.

Si fem cas de les enquestes, aquest 2015 entraran noves formacions al Congrés i podrien fer-ho amb força suficient com per posar en qüestió el bipartidisme imperant des de la Transició. Si el PP i el PSOE van concentrar més del 73 % dels vots el 2011, aquest cop podrien quedar per sota del 50 %.

Bona part de l’agenda temàtica estarà marcada, amb tota seguretat, pel procés català i la posible reforma de la Constitució, però també centraran el debat la recuperació econòmica i la corrupció.

Pel que fa als partits d’àmbit català, la majoria han repensat la fórmula amb què es van presentar a les eleccions catalanes del 27 de setembre. La llista unitària de Junts pel Sí no s’ha reeditat i, en canvi, hi concorren per separat Democràcia i Llibertat i ERC, amb Francesc Homs i Gabriel Rufián com a números u. Josep Antoni Duran i Lleida encapçala Unió, després que se separés de Convergència, i ICV forma part d’En Comú Podem, amb Francesc Xavier Domènech al capdavant. Carme Chacón al PSC i Jorge Fernández Díaz al PP tornen a ser caps de llista per Barcelona, mentre que s’hi estrena, per Ciutadans, Juan Carlos Girauta.

Al conjunt de l’estat, el líder del PP, Mariano Rajoy, és l’únic que repeteix com a candidat. Amb els socialistes es presenta com a número u Pedro Sánchez, que fa poc més d’un any que lidera el partit, i a Izquierda Unida, que concorre com a Unidad Popular, pren el timó Alberto Garzón. Pels partits que podrien irrompre amb força en l’arc de diputats, Ciutadans i Podem, es presenten Albert Rivera, que fa el salt a l’àmbit espanyol, i Pablo Iglesias. Podem a Catalunya forma part de l’esmentada candidatura conjunta amb ICV i EUiA.