Les alcaldesses de Madrid i Barcelona han exhibit un dia més col·laboració i bona sintonia. Una cordialitat que per Ada Colau pot ser l’exemple per solucionar l’encaix de Catalunya amb Espanya. Des de Madrid, l’alcaldessa ha defensat un referèndum com l’única opció majoritària per sortir del bloqueig polític. Una proposta que ha plantejat com una invitació al diàleg i no una provocació. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona “Pero si a perder el miedo, a perder el miedo porque esa polarizacion en el debate que se ha dado parece que a la que se plantea el tema quieres romper por un lado o por el otro. Yo no quiero romper nada, yo al contrario, quiero llegar a consensos.” Colau ha recordat que al 9-N va votar sí-sí però que mai ha estat independentista i que ara, en un referèndum, no tindria clar què votar. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona “Dentro del si-si, hay muncha gente que busca soberania, democracia, y que en funcion de las propuestas que haya sobre la mesa decidiremos nuestro voto. Yo mi voto no lo tengo decidido.” Sobre les negociacions per formar govern a Catalunya, l’alcaldessa ha dit que veu la CUP coherent i que no mercadeja per obtenir posicions de poder, i creu que és Junts pel Sí qui ha de moure fitxa. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona “Es Junts pel Sí quien tiene que decidir si es mas importante Artur Mas o es mas importante que haya un gobierno a Catalunya que de respuesta al momento que lo requiere, insisto.” La primera conferencia de Colau fora de Barcelona, amb la qüestió catalana i la proposta d’un referèndum sobre la taula, s’ha impregnat d’un evident caire preelectoral, quatre dies abans que comenci la campanya per les generals.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat un referèndum “legal i amb garanties” com l’opció més democràtica per donar resposta a les reclamacions de la majoria dels catalans, que demanen canviar el seu encaix dins d’Espanya. Per Colau, fer possible aquesta consulta “només és qüestió de voluntat política” i ha assegurat que ni les posicions immobilistes del PP i el PSOE o la via única cap a la independència de Junts pel Sí i la CUP treballen per trobar els consensos necessaris.

“El que vinc a portar aquí és una petició pel diàleg. Per perdre la por a plantejar un referèndum, que és l’opció més raonable per superar la situació de bloqueig actual”. Colau ho ha dit aquest migdia en una conferència-col·loqui al Club Siglo XXI de Madrid, en què ha ofert un discurs el clau bàsicament catalana i preelectoral de cara als comicis del 20 de desembre.  Tot i la defensa del referèndum, l’alcaldessa no ha aclarit si el resultat hauria de ser vinculant, i només ha apuntat que serviria per “explorar quines solucions poden ser les més convenients.”

A les preguntes dels assistents sobre les negociacions per formar govern a Catalunya, Colau ha qualificat de “coherent” la posició de la CUP, i ha afirmat que “no està mercadejant per obtenir posicions de poder”. També ha assegurat que la formació anticapitalista ha ofert prou alternatives a Junts pel Sí per no haver de concórrer a unes noves eleccions, i que l’entesa encara es pot produir. “És Junts pel Sí qui efectivament ha de decidir si és més important Artur Mas o és més important que hi hagi un govern de Catalunya que intenti donar una resposta a les necessitats actuals”.

Davant dels requeriments reiterats per conèixer el seu posicionament a favor o no de la independència, Colau ha respost als assistents que “mai no he estat nacionalista ni independentista” i ha assegurat: “encara no sé què votaria en cas que se celebrés un referèndum”.

Amb aquesta primera conferència a Madrid des que és alcaldessa, Ada Colau ha traçat les bases del paper que adoptarà durant la campanya de les properes eleccions generals del 20 de desembre.