Jaume Collboni va ser l'artífex de l'increment de l'IBI, que ell mateix va pactar amb el govern municipal. Dues setmanes després d'aprovar-ho en el ple de forma inicial, ara el PSC rectifica i proposa una pujada més reduïda. En l'aprovació inicial es va acordar congelar l'IBI a la majoria de pisos, i augmentar-lo entre un 4 i 6 % per als habitatges amb un valor cadastral superior als 100.000 euros. Ara, els socialistes proposen estendre la congelació i que l'increment es faci només als pisos amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, molts menys dels que quedaven afectats abans. Collboni busca, així, el suport de Ciutadans i Esquerra a l'aprovació definitiva de finals de mes, però els republicans ja s'hi han oposat. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "És una proposta absolutament raonable, mantenir la progressivitat de l'IBI i apujar l'IBI als molt rics, que és el 2 % d'aquells que tenen habitatges." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "No s'entén que s'augmenti l'IBI. Nosaltres demanem que es congeli tot l'IBI de l'Ajuntament, tornem a la casella de sortida, i que no s'augmentin els impostos d'aquest Ajuntament, que té superàvit." El govern veu possible l'acord malgrat les discrepàncies i fa una crida al sentit comú. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Tant amb el PSC com amb Esquerra estem d'acord en les línies generals. Creiem que la fiscalitat s'ha de fer de manera progressiva perquè qui més tingui pagui una mica més." L'escenari de les ordenances fiscals es complica, però no és l'únic front econòmic que té obert el govern. Des d'avui i sobre el calendari, ja és pràcticament segur que el 2016 començarà amb el pressupost prorrogat. El govern demana als grups responsabilitat per aprovar-lo, això sí, a partir del gener.

Collboni ha presentat la nova proposta d’augment de l’IBI amb una clara voluntat d’acostar-se a ERC i Ciutadans, que en el ple d’aprovació inicial de les ordenances fiscals van optar per l’abstenció i el vot en contra respectivament. “Fem una proposta raonable que manté la progressivitat de l’IBI i s’apuja als molt rics” ha dit Collboni. La nova proposta del PSC preveu un increment del 5 % d’aquest impost als pisos amb un valor cadastral de més de 300.000 euros. Es fa, així, marxa enrere en la idea inicial d’apujar l’IBI també als pisos amb un valor cadastral entre 100.000 i 300.000 euros.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha topat amb la nova proposta del PSC, i s’ha erigit en defensor d’una congelació de l’IBI sigui quin sigui el valor cadastral dels pisos. Bosch prefereix congelar el 2016 en espera de la revisió del cadastre anunciada per a 2017. “Volem que es torni a la casella de sortida, a la congelació de l’IBI, i més en un Ajuntament que té superàvit!”, ha exclamat Bosch. Les negociacions s’hauran d’afinar ara per poder tancar un acord abans del ple del 29 de desembre en què cal que les ordenances fiscals s’aprovin definitivament perquè puguin entrar en vigor a partir de l’1 de gener.

Colau fa una crida al “sentit comú”

L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha mostrat confiada de poder arribar a un acord malgrat les discrepàncies entre socialistes i republicans entorn l’augment de l’IBI. “Tant amb el PSC com amb Esquerra estem d’acord en les línies generals”, ha dit Colau, que creu que tots defensen que “la fiscalitat s’ha de fer de manera progressiva perquè qui més tingui pagui una mica més”. En un comunicat, la regidora de CiU, Sònia Recasens, ha afirmat que “les contínues improvisacions i rectificacions de Colau amb l’IBI portarà la fiscalitat al caos”. Per Recasens, apujar l’IBI en base al valor cadastral i no en funció de la renda “és un greu error”.