exposició Born CM

(ACN) El Born CCM acull la nova exposició “Per què la guerra?” que aborda “el fenomen permanent” de les violències bèl·liques. La mostra s’articula a partir d’una selecció d’obres d’art contemporani que conviden a reflexionar sobre allò que envolta les guerres i les ferides que provoquen en les persones, els espais i els paisatges. Pel que fa al títol, recupera la pregunta que l’any 1932 ja es van fer Sigmund Freud i Albert Einstein: “Per què, la guerra?”.

La mostra ha estat comissariada per Jordi Font, historiador i director del Memorial Democràtic, i Marta Marín-Dòmine, directora d’El Born CCM (2021-2023). Font espera que aquesta proposta obri la porta al públic per aproximar-se al concepte “des d’una perspectiva contemporània” i que permeti generar també “un espai de pensament”.

Peces de 10 artistes de renom internacional

La mostra inclou obres de Francesc Abad, Kader Attia, Isabel Banal, Bleda y Rosa, Juan Manuel Echavarría o Alfredo Jaar, Rula Halawani, Shirin Neshat, Fernando Sánchez Castillo i Francesc Torres. Tots ells han elaborat diferents tipus de propostes que dialoguen entre si. Així, a l’exposició s’hi poden trobar tot tipus de peces, ja sigui pictòriques, escultòriques, i també audiovisuals.

En el cas d’Abad, la seva proposta presenta deu fotografies amb petites figures de soldats de plàstic, tancs i altres elements bèl·lics que es venien al quiosc a un preu baix. La composició visual es complementa amb un vídeo elaborat amb imatges de míssils i de films emblemàtics com ‘Rambo’ o ‘Blade Runner’ i música de Kurt Weill, un compositor alemany censurat pel nazisme i refugiat als Estats Units.

obra francesc abad
Foto: Eli Don (ACN)

Alfredo Jaar exposa tres peces diferents en la mateixa mostra. “Es tracta de tres obres que toquen directament el tema, dues són recents, sobre la guerra d’Ucraïna, i una és anterior, enfocada a l’assassinat d’Osama Bin Laden”, detalla. En tots els casos —’May 1, 2011′, ‘War Criminal’ i ‘Mea Culpa’— espera que siguin obres que tinguin una certa “rellevància” en el context del moment. “Els artistes creem models de pensar el món, aquí la gent trobarà una forma diferent de veure la guerra i potser sortiran de l’exposició més pacifistes i humanistes”, conclou.

La guerra, un fenomen omnipresent al món actual

Jordi Font recorda que des de fa molts anys la guerra ha anat donant forma a la majoria dels aspectes de la vida social i que continua tenint una gran força modeladora en els comportaments humans. També insisteix que les guerres ja no són només entre estats o civils, sinó que també es presenten en múltiples formes, “fruit de les desigualtats estructurals i polítiques capitalistes”.

Finalment lamenta que actualment es tracta d’un fenomen omnipresent al món actual, que es veu s’exemplifica amb conflictes com el de Rússia i Ucraïna, o Israel i Palestina. “Com deixar enrere la guerra si genera fascinació i suports? La persistència dels conflictes bèl·lics forma part del món obscur que envolta l’època actual”, conclou.

Programació complementària

“Per què la guerra?” serà la peça angular d’un ampli programa cultural que inclou, per exemple, conferències i clubs de lectura. De cara al maig se celebrarà un recital de poesia. D’altra banda, s’està editant un catàleg de l’exposició que té prevista la publicació per setembre, coincidint amb els darrers dies de la mostra, que es podrà visitar fins al 29 de setembre.

A més, les tardes de diumenge, aprofitant que l’entrada és gratuïta entre les tres de la tarda i les vuit del vespre, el servei educatiu d’El Born CCM estarà a les sales d’exposició per atendre els visitants, respondre preguntes i explicar tot allò que amaguen les obres exposades.