Valentí Farràs, director del CosmoCaixa, té molt clar per què els dinosaures desperten tanta fascinació entre petits i grans: “Són màgics, com els dracs, però a diferència d’aquests, els dinosaures són reals i els podem veure en museus com aquest”.

Malgrat hagin passat milions d’anys des que van viure a la Terra, encara els podem estudiar gràcies a la tasca dels paleontòlegs, que fan una feina ingent que es vol reivindicar a l’exposició “Dinosaures de la Patagònia”, al CosmoCaixa fins al 4 de juny del 2024. A ‘Plaça Tísner‘ l’hem visitat amb Valentí Farràs per conèixer tots els detalls.

Mirar i tocar

Es pot tocar, entre d’altres, la impressionant mandíbula d’un gegantosauros, que perdia dents quan agafava la seva presa per la virulència de la queixalada, i que després li tornaven a créixer. O sorprendre’s per la desproporció entre el cap (petit) i el cos gegantí del “Patagotitan mayorum“, l’estrella d’aquesta exposició en què es poden veure 13 rèpliques de dinosaures.

El dinosaure més gran, amb el cap petit

En la seva evolució, els dinosaures herbívors van anar reduint el seu cap, que tenia l’única funció de tallar però no de mastegar. Aquesta característica crida de forma significativa en l’animal més gran del món, el “Patagotitan mayoum“, una criatura descomunal de gairebé 40 metres de llarg que pesava més de 70 tones i s’alimentava de 130 quilos de vegetals al dia.
La rèplica a mida real d’aquest dinosaure es quedarà de forma permanent al CosmoCaixa després d’una gira per altres centres de l’estat.

Segueixen vius

Ens separa menys entre nosaltres i el primer dinosaure que entre el primer dinosaure i el darrer“, explica Farràs. Uns animals que van viure a l’era mesozoica, fa aproximadament entre 230 milions i 66 milions d’anys. “I segueixen vius”, especifica el director de CosmoCaixa: “Tenim evidències que els dinosaures no van desaparèixer, van fer una evolució fins a les aus actuals“. Per saber com eren els dinosaures del triàsic, el juràssic i el cretaci, aquesta mostra del Museu Egidio Feruglio de Trelew, a la Patagònia argentina, vol enlluernar els visitants a través del rèptils més impressionants que han trepitjat mai la Terra.