Un publicista de 50 anys sobreviu com pot la crisi econòmica a la Barcelona del 2008 a ‘Les voltes del món’ (Alrevés, 2023), la tercera novel·la de Tuli Márquez. L’escriptor rememora els efectes que va tenir la recessió pels nascuts als anys 60, l’anomenada generació del baby-boom. “Pensàvem que no ens podia passar res i ens va acabar passant de tot”, explica al programa ‘Plaça Tísner’. Després, afegeix, “no ens hem acabat d’ajustar gaire bé als temps moderns i el món ens està passant per sobre“.

Precisament, ajustar-se als temps és el que intenta fer el protagonista de l’obra, l’Àlex Izquierdo. Després d’uns anys de joventut daurada als 80 i als 90, s’ha de reinventar professionalment mentre inicia una relació sentimental, si més no, complicada. També vol reciclar-se l’amic del personatge principal i un dels personatges secundaris clau, en Javi. És un discjòquei que somnia obrir una bugaderia 24 hores per deixar la mala vida en ocasions associada a treballar i viure de nit.

Reivindicació de la Barcelona literària

La ciutat de Barcelona, i sobretot el barri de Gràcia, és el teló de fons d’aquesta història que aborda la inestabilitat laboral, però també els conflictes personals i familiars. Segons l’autor, aquesta zona de la ciutat és interessant perquè va ser “possiblement un dels primers barris, a part del Raval, on es va alliberar la vida als anys 80“.

Nascut a Barcelona el 1962 i llicenciat en ciències de la informació, Tuli Márquez havia treballat en feines relacionades amb el màrqueting en sectors com la música i la televisió abans de començar a escriure. Ha publicat també ‘L’endemà’ (Periscopi, 2013) i ‘La mida dels nans’ (Més Llibres, 2019). Revela que aquest 2024 traurà una altra novel·la i que la trama també succeirà a Barcelona: “La idea és continuar treballant de cara al futur parlant de la ciutat com a fet literari“, conclou.