Els embolics i secrets que amaguen el rodatge d’una sèrie sobre Jaume I és el punt de partida de ‘Conqueridors’, una comèdia que ens proposa colar-nos a les bambolines d’un plató de televisió on s’està produint un fenomen directament paranormal. L’actor i dramaturg Ramon Madaula es posa a la pell del monarca i ens en parla al ‘Plaça Tísner‘.

Sa majestat, a escena

Un equip de rodatge es disposa a encarar el repte més ambiciós que qualsevol producció audiovisual catalana pot imaginar: fer una sèrie sobre Jaume I el Conqueridor. Tothom està nerviós, la directora, el productor, la regidora i, és clar, l’actor protagonista. Aquest, a més, té un altre maldecap: se li ha començat a aparèixer un fantasma que li està fent la guitza. I el fantasma no és ni menys ni més que el del mateix Jaume I.

A més, la irrupció de tan il·lustre personatge farà anar de corcoll tot l’equip, per la seva mania de desmitificar la seva pròpia biografia i per la seva insistència a aplicar els modals i els prejudicis del segle XIV, 700 anys més tard. Amb aquest punt de partida, Ramon Madaula analitza la mitificació dels herois nacionals, però també els egoismes i les inseguretats de qualsevol rodatge de televisió o de cinema.

Ramon Madaula, el conqueridor

L’actor de Sabadell torna als escenaris en el doble vessant d’intèrpret i també de dramaturg. Des de fa gairebé una dècada, amb espectacles com ‘L’electe’ (2016) o ‘Adossats’ (2017), Ramon Madaula s’ha llançat al camp de l’escriptura teatral amb èxit notable. A ‘Conqueridors’, Madaula es posa a la pell del fantasma de Jaume I per desplegar el sentit de l’humor que caracteritza les seves propostes, marcades per la comèdia costumista i per la seva traça a l’hora de destapar les misèries que tenim com a individus i com a societat.

‘Conqueridors’, dirigida per Josep Maria Mestres, amb Ramon Madaula, Roger Coma, Vanessa Segura, Xavier Bertran, Mònica Glaenzel, Moha Amazian i Tilda Espluga, es pot veure al Teatre Goya fins al 7 de gener.

Ramon madaula

El “mosaic” de Ramon Madaula

  • Un teatre: el de la Faràndula. En aquesta sala de Sabadell, el Ramon va començar a enamorar-se dels escenaris quan no era més que un petit espectador.
  • Un ofici: el de mecànic. Si el teatre no s’hagués creuat en el camí del Ramon, ara es dedicaria a reparar motors de cotxes, una de les seves passions.
  • Un referent: Yasmina Reza. La dramaturga francesa, autora de textos com ‘Un déu salvatge’ o ‘Art’, és famosa per la càrrega social i política amb què vesteix les seves obres, sempre afilades amb molt d’humor negre.
  • Un cognom: Brugarol. Amb la seva sisena obra com a dramaturg, el Ramon va retratar les misèries i contradiccions de la burgesia catalana. I de passada, va aconseguir un nou èxit de públic en un moment tan delicat com era el de la pandèmia.
  • Un rei: Jaume I. O més aviat, el seu fantasma que s’apareix per assessorar històricament a l’esbojarrat equip de rodatge que protagonitza ‘Conqueridors’, el nou espectacle com a dramaturg i actor del Ramon.
  • Una plaça: la Reial. Molt abans de la gentrificació turística, pel Ramon aquest punt emblemàtic a tocar de la Rambla era parada obligatòria en les seves escapades de Sabadell a Barcelona…