La reconeguda actriu de teatre i cinema Carme Elias va ser diagnosticada d’Alzheimer l’any 2019. Quan va comunicar-li la notícia a la seva amiga i cineasta Claudia Pinto, aquesta va proposar-li deixar un rastre de tot el procés. “Ràpidament vaig dir que sí, volia deixar un record per quan deixi de ser jo mateixa”, explica Carme Elias a ‘Plaça Tísner.

Després de quatre anys de rodatge, i sense la intenció inicial de fer-ne una pel·lícula, totes aquestes imatges s’han convertit en el commovedor documental ‘Mentre siguis tu’. “És una pel·lícula amb moltíssima veritat, protagonitzat per la valentia i l’honestedat de la Carme”, diu Claudia Pinto.

Volia deixar el testimoni del procés de viure amb l’Alzheimer”
Carme Elias

“Es mostren parts terribles de la malaltia, però volia deixar testimoni del procés que visc amb l’Alzheimer”, explica Carme Elias. En el documental es poden veure els diversos estadis de la malaltia, però també repassa la trajectòria artística d’Elias: “De fet, ser actriu m’ha donat l’oportunitat de poder explicar aquesta malaltia i posar-hi llum, perquè queda amagada a les cases i quedem sense poder expressar-nos”, diu.

Quatre anys de rodatge

“No sé si hagués pogut fer una pel·lícula com aquesta sobre algú que no fos la Carme. Ho he pogut fer perquè ens coneixem fa molts anys i li tinc moltíssima confiança”, assegura la directora del film, Claudia Pinto, que també apareix en el documental. Una pel·lícula rodada durant quatre anys que immortalitza, de molt a prop, la Carme Elias en diverses etapes de la seva vida i que mostra l’evolució de l’Alzheimer. “Rodar aquest film em feia autèntic terror. És un documental molt íntim, que volia fer sense trair la Carme, sense fer-ho massa elitista o científic, trobar un equilibri”, confessa Pinto.

Gravar aquest documental també ha estat una oportunitat de tornar a tenir una càmera al davant”
Carme Elias

Per Carme Elias, les gravacions durant tots aquests anys han sigut una manera de tornar-se a apropar a la seva professió, que ja no exerceix: “Per mi ha sigut l’oportunitat de tornar a tenir una càmera al davant, que és una cosa que formava part de la meva vida i m’ho van treure com a qui li prohibeixen el seu menjar preferit”, explica Carme Elias amb humor.

Nominacions als Premis Goya i als Gaudí

El documental ‘Mentre siguis tu’ va presentar-se al Festival de Sant Sebastià i ara ha inaugurat l’Inclús, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona. El film ha guanyat el premi Gaudí 2024 com a millor pel·lícula documental i també ha estat nominat als Premis Goya, als Feroz i als Forqué.