El músic i cantaor Israel Fernández actuarà el proper 18 de gener al Gran Teatre del Liceu per presentar ‘Pura sangre’, el seu nou àlbum. Serà una nova ocasió per veure, escoltar i gaudir d’un dels noms amb més futur del flamenc actual. Abans, però, per anar fent boca, ens ve a veure al ‘Plaça Tísner‘.

Pura sang

El mes de maig, Israel Fernández va publicar ‘Pura sangre’, un nou treball en què connecta amb les seves arrels, amb els seus orígens i amb tot allò que el remou i l’impulsa a cantar. En aquest treball, el de Corral de Almaguer, reivindica l’herència popular dels seus avantpassats, reflexiona sobre el paper del silenci a la seva vida o relata les pressions socials sobre un individu que, a més, també carrega amb els seus propis turments.

Portada del disc ‘Pura sangre’, d’Israel Fernández

A més de Diego del Morao, el guitarrista amb qui ja va gravar el disc ‘Amor’ (2020), en aquest nou treball Israel Fernández té la participació del DJ madrileny Pional. Amb ells i en solitari, el cantaor ens ofereix nou cançons carregades de sentiment que des del present fan una ullada al passat i a la memòria per projectar la seva música cap a les noves generacions d’amants del flamenc.

Cantar com respirar

L’Israel es passa tot el dia cantant i escoltant flamenc, i en aquest cas no és una exageració. La seva afició al fandango, la buleria, la seguiriya i el cant flamenc ve de família, de pares, oncles i avis aficionats al flamenc. De tots ells i elles, i de la seva àvia Petra, que podria haver sigut una gran cantaora, prové el seu amor per la música. Però per a ell, el flamenc s’escolta de dia i de nit, despert… i també dormit: l’Israel Fernández dorm amb auriculars escoltant clàssics i moderns del gènere musical que li dona la vida.

Aquesta vida que Israel Fernández comparteix amb el públic sonarà amb força el proper 18 de gener al Gran Teatre del Liceu. Allà, el cantaor sumarà un escenari nou a una galeria de teatres i de sales de concerts, en un viatge musical en què, tot i els quilòmetres fets, mai ha oblidat d’on ve ni a on va.

El mosaic d’Israel Fernández

  • Un amor: el flamenc. Pot sonar a obvietat tractant-se d’un cantaor, però és que l’Israel viu, menja, sent i respira flamenc per tots els porus del seu cos.
  • Una edat: els 11 anys. Quan no era ni un adolescent, l’Israel va guanyar el concurs ‘Tu gran día’ de Televisió Espanyola. Era el primer premi per a un artista que, tan física com musicalment, no ha parat de créixer.
  • Un company: Diego del Morao. Amb el guitarrista de Jerez de la Frontera han compartit concerts, viatges, èxits i, sobretot, “cantes”. El duet que formen ja és una de les grans sensacions del flamenc contemporani.
  • Un disc: ‘Pura sangre’. Amb el seu nou àlbum, editat aquest 2023, l’Israel reivindica les seves arrels, a la família i al paisatge de la infantesa, però també als temes que el remouen i l’esperonen per compondre.
  • Un concert: el proper 18 de gener, l’Israel debutarà al Gran Teatre del Liceu dins del festival Mil·lenni, un gran espai per a escoltar com canta una gran veu.
  • Una plaça: La de Santa Ana, a Madrid. Ubicada al Barrio de las letras i ben a prop de la Puerta del Sol, en aquesta cèntrica plaça hi ha un monument a García Lorca, un artista que, com l’Israel, entenia tota la passió i el sentiment que amaga el flamenc…