La divulgadora, escriptora i activista Valentina Berr ha publicat ‘La respuesta a todo lo que le preguntarías a una tía trans’, el seu primer llibre, en què repassa algunes de les preguntes més habituals a què s’ha d’enfrontar el col·lectiu trans. Qüestions, no sempre formulades des del respecte i l’empatia, que vol respondre d’una vegada per totes amb aquest treball que ens ve a presentar al ‘Plaça Tísner‘.

“Perdona, et puc fer una pregunta?”

La cançó de sempre que ha d’escoltar tota persona trans, la frase que obre les portes a qualsevol indiscreció, qüestionament o, directament, animalada insensible: “Perdona, et puc fer una pregunta?”. Valentina Berr explica a ‘La respuesta a todo…’ que qualsevol persona que ha fet la transició s’ha d’enfrontar a curiositats sobre la seva sexualitat, la reacció del seu entorn, el nom que fan servir o la relació amb el propi cos.

Cansada d’una situació que no deixa de repetir-se, i que atempta contra la seva intimitat, ‘La respuesta a todo…’ neix com un manual de referència perquè, la propera vegada que Valentina Berr o qualsevol persona trans es trobi amb algú que fa preguntes, li pugui contestar: “Compra’t el llibre”.

De les bombetes trans al “necronom”

Al llibre, Valentina Berr utilitza un llenguatge directe, divertit i planer per parlar d’alguns dels grans tòpics que s’atribueixen a la realitat de la comunitat trans. Entre els quals, la manera en què els pares reaccionen a la transició d’un fill/a com si s’hagués mort, les anomenades “bombetes trans” que serveixen de referents, la importància de la llengua, que ho encotilla tot en definicions que necessiten ésser superades, o la relació amb el “necronom”, amb el nom de naixement de l’individu, que ha d’abandonar, per imperatiu legal, quan transiciona.

Però si l’humor és força present en aquest llibre, Valentina Berr també es posa seriosa i didàctica quan parla de com la transició implica (o no) la transformació del propi cos, quan proposa maneres d’educar els infants perquè tinguin una mirada més inclusiva que entengui totes les realitats de la societat, o quan es nega a respondre a la pregunta esbiaixada que contraposa moviment trans amb feminisme.

Amb tot plegat, l’autora ens presenta un llibre que s’adreça al col·lectiu LGBTIQ+, però que ha interessat molta gent que desconeixia la realitat de les persones trans i que, per fi, ja no tenen motius per fer segons quines preguntes i, si les han de fer, les formularan des de l’empatia.

El “mosaic” de Valentina Berr

  • Una ciutat: Ripollet. Segons la Valentina, el municipi on va néixer l’ha ajudat a configurar aquesta manera de parlar que ara ha traslladat al seu primer llibre com a escriptora.
  • Un esport: el futbol. A més de la seva faceta com a activista, també es va fer coneguda per jugar com a davantera en equips com el Terrassa, el Llevant o l’Europa.
  • Un pòdcast: ‘La respuesta a todo’. El projecte multidisciplinari de la Valentina ha comptat, entre d’altres manifestacions, amb un pòdcast en què ha entrevistat a figures com Rym Gallardo, Bella Báguena o Alex de la Croix.
  • Un guardó: el Premi Trans. L’Associació Trans d’Andalusia li va atorgar aquest reconeixement l’any 2022, per la seva tasca en la defensa i visibilització dels drets de la comunitat.
  • Una pregunta: “Et puc fer una pregunta?” La Valentina, i tantes dones trans, han hagut de sentir aquestes cinc paraules en moltíssimes ocasions. Per evitar que les continuïn bombardejant amb qüestions mancades d’empatia i poc encertades, ha publicat ‘La respuesta a todo’, el seu debut en la literatura.
  • Una plaça: la de Catalunya. Aquest indret tan cèntric de la nostra ciutat agafa una volada especial per a aquesta filla de Ripollet. Però millor que ens ho expliqui ella mateixa…