“Gestos fora de lloc” és el títol d’una exposició produïda conjuntament per La Escocesa i el Castell de Montjuïc, on roman entre el 22 de gener i el 24 de març. El títol parla de la filosofia de la mostra, segons ens comenta la cocomissària Clara Piazuelo: “En un espai de creació col·lectiva hi ha molts gestos que tenen a veure amb les cures col·lectives i la corresponsabilitat de l’espai. L’exposició vol ressaltar aquests gestos en un espai com el Castell”.

Les cinc obres exposades són de disciplines diferents, però els autors comparteixen el dia a dia a la fabrica de creació. A les casernes del Castell hi ha ‘Zona en construcció: zona en destrucció’, de Juan Antonio Cerezuela, una instal·lació sobre la resistència del Poblenou a la gentrificació. També “Una ploma, runes i quelcom més”, de Michael Lawton, que desplega 53 quadres en un espai a imatge del taller de l’autor.

Una icona de La Escocesa, al Castell

De Rosa Lendínez es pot veure la instal·lació escultòrica ‘Com una gelosia’; de Sonia Villar i Natalia Castañeda s’exposa ‘La cinquena pota de la taula’, una escenografia creada a partir d’elements de La Escocesa per explorar el ritual del menjar compartit com un mitjà artístic.

Finalment hi ha i ‘Tòtem’, del col·lectiu Radial Radiant, que es compon d’un vídeo en què es mostra el trasllat al Castell d’un element icònic de La Escocesa, una esfera d’un metre de diàmetre d’André S. Broessel, i la mateixa esfera col·locada al terrat del Castell. “‘Gestos fora de lloc’ parla també de la incomoditat de traslladar un ecosistema com el de La Escocesa a un espai que no hi té res a veure”, afirma Piazuelo.