(ACN / redacció) L’Ajuntament de Barcelona i Libros del Zorro Rojo han publicat ‘Auca del noi català, antifeixista i humà’. Es tracta de la recuperació d’una obra històrica inèdita a Catalunya i l’estat espanyol des de la Segona República, publicada el 1937 i que no s’havia tornat a editar. A més de reproduir l’original del 1937, la nova edició conté dos assajos de context d’Ester Boquera i de Pilar Vélez, amb fotografies i il·lustracions. El llibre conté rodolins en català, castellà, francès i anglès.

Una mostra excepcional de la lluita antifeixista i el catalanisme popular

‘L’Auca del noi català, antifeixista i humà’ és una mostra excepcional de la lluita antifeixista i el catalanisme popular que va servir com a instrument de propaganda a l’estranger. Repassa en 48 vinyetes bicolor la vida d’un vailet modèlic, en Germà, des que neix, un 19 de juliol, coincidint amb el cop d’estat a Barcelona a mans dels nacionalistes, fins que és enviat al front de Madrid.

Text de Pere Català i il·lustracions de Josep Obiols

L’auca té text de Pere Català i il·lustracions de Josep Obiols. Pere Català va ser fotopublicitari i cap tècnic de la secció d’Edicions del Comissariat de Propaganda. És l’autor d”Aixafem el feixisme’, el cartell més emblemàtic editat per l’oficina republicana. Va col·laborar en revistes com ‘Mirador’, ‘Revista Ford’ i ‘PubliGraf’. Va morir a Barcelona el 1971.

De la seva banda, Josep Obiols va ser un pintor, dibuixant i gravador considerat l’artista més representatiu del noucentisme. És autor de cartells com ‘Auca del noi català, antifeixista i humà’ (l’origen del llibre homònim) i ‘Ja sou de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana?’. Va morir a Barcelona el 1967.