Una mica d’història cinematogràfica de la ciutat aquest dimarts a ‘Arxiu Barcelona’, la secció en què fem memòria amb el periodista cultural Toni Vall. Concretament parlem de cinema rodat a Barcelona, però en una època molt concreta, els anys 70. Fem un recorregut per pel·lícules rodades a la Barcelona fa mig segle.

‘Modelo 77’

‘Modelo 77’, amb una nova versió estrenada aquest 2022, tracta de manera molt destacada la llei d’amnistia aprovada l’any 1977. Toni Vall fa un important recordatori i homenatge de les filmacions documentals de les manifestacions fetes a Barcelona durant la transició. Amb especial menció a la manifestació de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”. 

‘El reportero’

‘El reportero’ (1975), de Michelangelo Antonioni. Antonioni, fascinat per l’arquitectura —també la de Gaudí— no va poder evitar la temptació de rodar aquesta pel·lícula a Barcelona. Podem veure Jack Nicholson i Maria Schneider a La Pedrera, la Rambla i el Palau Güell. 

‘L’orgia’

‘L’orgia’ (1978), de Francesc Bellmunt. Pel·lícula mítica del cinema català explora els anhels de llibertat de la joventut de la transició a través del sexe i el compromís polític. L’escena més famosa és aquesta de Juanjo Puigcorbé amb Vespino despullat per Barcelona.

‘Bilbao’

‘Bilbao’ (1978), de Bigas Luna. Història de fetitxisme, obsessió i violència als baixos fons de la ciutat. En especial el Raval i Ciutat Vella. M’agradaria posar les escenes que hi ha de l’avinguda de la Llum. 

‘Ocaña, retrat intermitent’

‘Ocaña, retrat intermitent’ (1978), de Ventura Pons. Debut de Ventura Pons al cinema amb aquesta documental sobre la figura del pintor i transformista Ocaña. Hi ha moltes escenes possibles, però jo destacaria el passeig per la Rambla d’Ocaña, Nazario i tot el seu seguici.

‘Furia española’

‘Furia española’ (1975), de Francesc Betriu, sobre un fanàtic del Barça que decideix casar-se el mateix dia d’un Barça-Madrid.