“Contents i agraïts”. Carla Simón explica que han rebut amb “alegria i prudència” la notícia que ‘Alcarràs’ representarà Espanya en la 95a edició dels Oscars de Hollywood en la categoria de millor pel·lícula internacional. En una entrevista al ‘bàsics’, la cineasta barcelonina ha afegit que queda un camí llarg, que es prendran “amb il·lusió, ganes i tot el temps perquè sabem que s’ha de treballar per mostrar la pel·lícula als acadèmics”.

El primer pas serà participar el mes vinent en el Festival de Cinema de Nova York, que arrencarà el 30 de setembre: “Serà el primer moment de veure la reacció del públic americà”. A la pregunta de si entendran ‘Alcarràs’, Simón pensa que els temes que tracta el film, “família i agricultura”, són “universals, tots els països en tenen”.

“Aquest cop ho sentim més possible que amb ‘Estiu 1993′”

Un altre element que pot aplanar la carrera cap als Oscars, segons Simón, és que la pel·lícula “està posada en el mapa internacional gràcies al Festival de Berlín”, certamen en què va aconseguir l’Os d’Or. Justament aquest coneixement de la pel·lícula a escala internacional fa que tot l’equip de la pel·lícula senti “ara més possible arribar a Hollywood”. Perquè aquesta no és la primera vegada que Simón i els seus inicien aquest camí. El 2018 ‘Estiu 1993’ també va ser preseleccionada però finalment va quedar descartada.

“‘Alcarràs’ ha reactivat cinemes de poble i això em fa molt feliç”

Al marge del que passi a Hollywood, la cineasta Carla Simón valora el camí que està fent la pel·lícula en tots aquests mesos: “Per mi la gran notícia és que l’hagi vist tanta gent i que molts cinemes de poble hagin reobert per projectar ‘Alcarràs’ i després han decidit tenir programació més seguida”.

“Quan Colau em va demanar ser pregonera vaig dir que sí sense pensar-ho. És un honor increïble”

Abans de l’aventura americana Simón té una cita amb els barcelonins i la Mercè, perquè aquest any la cineasta ha estat escollida pregonera de la festa. Reconeix que encara hi està treballant perquè “són dies molt intensos. Sé de què vull parlar, m’ho estic acabant de preparar amb il·lusió i molt respecte”. Simón ha explicat també que va acceptar la proposta de l’alcaldessa “sense pensar-ho perquè és un honor increïble. No pots dir que no”.

La cineasta Carla Simón, pregonera de les Festes de la Mercè 2022
La directora d”Alcarràs’, guanyadora de l’Os d’Or a millor pel·lícula a la Berlinale, farà el pregó el 23 de setembre al Saló de Cent