Reskate Studio fa parlar les parets. Els artistes visuals Maria López i Javier de Riba han pintat desenes de mitgeres arreu d’Europa i el seu estil, que recorda la publicitat retro, ha resultat un llenguatge perfecte per generar complicitats, reforçar identitats i defensar l’espai públic. El seu projecte “Reacció” es pot veure fins al 28 d’octubre al Centre Cívic La Casa Elizalde.
Una vintena de serigrafies artesanals (a la venda al seu web) pengen de les parets de la sala d’exposicions. Són adaptacions que han fet per la mostra, i s’acompanyen de fotografies de la paret mitjera original on el dibuix llueix a gran escala i la narració de la història que les ha fet possibles. Javier de Riba afirma a ‘Plaça Tísner‘ que “la imatge és una eina imprescindible de canvi” i amb els carrers “s’està desaprofitant el potencial“.
Poques parets i gran potencial
Els dos artistes, que van crear el cartell de les Festes de la Mecè 2020, lamenten que a Barcelona hi hagi poques parets que llueixin el gran potencial de l’art mural, molt presents a altres ciutats (entre les quals l’Hospitalet). Només es permet actuar sobre mitgeres no consolidades, expliquen, el que significa que el seu treball pot desaparèixer si finalment s’aixeca un edifici en el mur que han pintat.
Aíxí es pinta una mitgera
L’exposició es complementa amb una projecció del procés d’execució dels seus murals, que il·lustra a la perfecció la feinada que requereix aquest tipus de pintura a gran escala: “La gent encara no sap com es desenvolupa el muralisme”, afirma Maria López , i veure’ls en acció és una bona manera de comprovar la complexitat d’aquest tipus de treballs.
En paral·lel, La Casa Elizalde també acull la mostra “Pells”, que repassa el treball que Javier de Riba ha fet els darrers 10 anys sobre terres d’espais públics i edificis en desús. Unes intervencions fetes amb esprais i plantilles que juguen amb patrons, emulant l’estil de dibuixos geomètrics de les rajoles hidràuliques.
Reskate Studio està pendent de començar, en breu, un gran mural amb el lema “Som llavors” sobre una paret al carrer de Fisas, a Sants-Badal, on reivindiquen l’hort comunitari i el refugi antieaeri de la Guerra Civil.