exposicions picasso miró

(ACN/Redacció) En el cinquantè aniversari de la mort del pintor malagueny Pablo Picasso i el quarantè del català Joan Miró, els museus de Barcelona dedicats a aquestes dues grans figures de l’art estrenaran una mostra conjunta aquesta tardor. A partir del 20 d’octubre es podran veure al Museu Picasso i a la Fundació Joan Miró més de 250 obres d’ambdós autors en una exposició amb entrada gratuïta el dia de la inauguració.

Les obres arribaran de diferents col·leccions privades i públiques d’arreu del món, museus de la talla del Museu Nacional Picasso de París, la Tate Gallery de Londres, el Museu Nacional Reina Sofia, la National Gallery of Art de Washington i el Centre Pompidou. La mostra serà una oportunitat única per veure obres que han trepitjat ben poc Barcelona, com ‘La masia’ (1921-1922) i ‘Dona, ocell, estrella’ (1966-1973), de Joan Miró, i ‘Figures a la vora del mar’ (1931) i ‘Les tres ballarines’ (1925), de Pablo Picasso.

L’amistat entre Joan Miró i Pablo Picasso

L’exposició establirà un diàleg entre les dues institucions, que intercanviaran peces clau de la seva col·lecció habitual, com ‘L’estel matinal’ (1940), de Miró, i ‘L’arlequí’ (1917), de Picasso, entre d’altres. Aquest canvi d’espai de les pintures és un símbol de l’eix central de la mostra: l’amistat entre els dos grans pintors. És també significatiu l’any en què s’estrena aquesta exposició, un 2023 en què el Museu Picasso fa 60 anys, inaugurat 10 anys abans de la mort de l’artista.

Les comissàries de l’exposició seran Teresa Montaner i Sònia Villegas, de la Fundació Joan Miró, i en representació del Museu Picasso, Margarida Cortadella i Elena Llorens. Està previst un anunci oficial per part de les institucions el 18 d’octubre, en una roda de premsa en què s’explicaran més detalls del projecte. Es podrà veure fins al 25 de febrer del 2024, any en què també se celebrarà el centenari del naixement del pintor i escultor català Antoni Tàpies.