L’IndiFest celebra setzena edició de l’11 al 22 d’octubre amb epicentre als Cinemes Girona, però ha celebrat, a mode de presentació, una sessió prèvia a la Filmoteca. S’hi han projectat el documental ‘Pantalla andina’ i un parell de curtmetratges, ‘Non niibo koiranti’ i ‘Iku+xatsikayari’.

Aquestes dues peces breus, de creació participativa, són força representatives de l’esperit d’un certamen dedicat a la lluita, els drets i les expressions culturals dels pobles indígenes, des d’una mirada pròpia. “La programació central i a competició és cinema produït pels indígenes. El que volem reivindicar és, precisament, que poden explicar les seves històries i fer un cinema propi”, explica la responsable del festival, Elisenda Triadó.

Cinema a 3.000 metres

‘Pantalla andina’ és, per contra, una pel·lícula filmada a l’Argentina per una catalana: Carmina Balaguer. Explica el somni, fet realitat, de dur una pantalla de cinema a l’escola més aïllada dels Andes Jujeños, al nord-oest de l’Argentina, a 3.000 metres. La història d’una mestra que acompanya un equip de cinema mòbil en l’ascens i com “en arribar es desplega un retrat de com és l’ensenyament en un context d’altitud. I mostra com d’arrelada a la terra està la comunitat”, comenta la realitzadora.

Fotograma de ‘Pantalla andina’

La cinta inaugural serà, el dia 11 d’octubre, ‘We are guardians’, anàlisi de les motivacions econòmiques que hi ha rere la desforestació de l’Amazones i de la lluita de les poblacions indígenes per evitar-la. “Ens serveix per parlar del gran tema d’aquest any, que és l’emergència climàtica. Com afecta els pobles indígenes i quines són les seves aportacions”, puntualitza Elisenda Triadó.

Fotograma de ‘We are the guardians’

L’IndiFest està impulsat per la CLACPI (Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes) i l’entitat catalana AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes. Inicialment, el festival era una mostra del festival que organitza la CLACPI. Actualment té curadoria pròpia i secció competitiva amb jurat.