Els murals d’art urbà de gran format estan proliferant a Barcelona. El mapa de murals es va nodrint amb peces noves representades en parets mitgeres, edificis o murs als carrers de la ciutat. Des de betevé hem fet una selecció de les obres que els serveis informatius i el programa ‘btvnotícies 73’ han rodat i documentat amb vídeo. Aquest és un mapa viu que va creixent amb l’aparició de més murals.

El mapa de murals d’art urbà recull obres d’artistes reconeguts com Roc Blackblock i Teo Vázquez, o les il·lustradores Lola Vendetta, María Pichel i Amaia Arrazola, entre d’altres. No hi falten peces històriques de la ciutat com el mural contra la sida de Keith Haring al Raval. També hi trobem peces fetes per anònims, per exemple, pels alumnes d’una escola de la Trinitat Vella o autors col·lectius, com l’Assemblea de Joves de la Teixonera.

L’itinerari recorre els 10 districtes. Clica les fletxes que hi ha a la part superior per descobrir aquest passeig artístic. Prem els cercles per saber més informació de cada mural com l’adreça, el barri on es troba i l’enllaç al vídeo. Si trobes a faltar algun mural en aquest mapa o ens vols comunicar algun canvi, ho pots fer a través de Twitter o Facebook i per correu electrònic o WhatsApp (638 292 297).

Murals reivindicatius i d’homenatge

El poder reivindicatiu de l’art urbà queda palès en molts dels murals que hi ha a Barcelona. Els murs del recinte de la Model, a la Nova Esquerra de l’Eixample, són el llenç d’un mural feminista que defensa dones “Juntes, diverses i rebels”. En la mateixa línia, a les parets exteriors de l’Hospital Vall d’Hebron desfilen diferents dones científiques. Nou Barris disposa d’una oda a la llibertat d’expressió, a les pistes poliesportives Antoni Gelabert, i al Parc del Clot trobem un mural antiracista.

Un altre exemple és el projecte Visibles, d’Arrels Fundació. Una desena de murals amb rostres de persones que han viscut al carrer visibilitzen el sensellarisme. També trobem referències al passat d’un barri com el mural que reivindica les lluites socials dels anys 70 a l’Ateneu Popular de 9 Barris o el dedicat a la pagesia de Sants.

A més, hi ha un bon gruix de murals que homenatgen persones, entitats i veïns. Una mostra és l’obra de Teo Vázquez a l‘edifici Pantera Rosa, que recorda la diversitat veïnal de la Marina de Port; l’homenatge a la gent gran a la plaça d’en Xandri, a Sant Andreu, o la commemoració als Castellers de Sarrià, a la sortida de l’estació dels Ferrocarrils. També dos infants del Besòs que l’artista Slim Safont ha plasmat en una paret del barri. Pels carrers de Barcelona també hi trobem homenatges a artistes, com el mural de Pau Donés o el de Rosalía. D’altres, però, han desaparegut, com el mural literari de Mercè Rodoreda, a les Corts.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a