L’escriptora i professora Montserrat Morera presenta ‘Ravals‘, una novel·la que recrea la vida i les emocions dels veïns del Raval de Barcelona a través de la història de la Mar, una ginecòloga que torna als orígens després d’haver passat gran part de la seva vida a Londres. L’obra, publicada per Edicions Bromera, reivindica el barri on va néixer i créixer l’autora que, segons Morera, “ha estat estigmatitzat, jutjat d’una manera estereotipada“.

Per combatre-ho, el text destaca aspectes com l’hospitalitat de la gent del Raval o la riquesa cultural que hi ha al barri. Ho fa, per exemple, utilitzant diverses llengües: “Hi ha una voluntat de plurilingüisme, la novel·la està escrita en català, però apareixen fragments en anglès, castellà i àrab”, explica l’escriptora. També “imatges i metàfores fetes artísticament per fer valdre el que estic descrivint”, afegeix.

Segons explica Morera, hi apareixen, a més, diferents espais emblemàtics “a través de les passejades dels personatges en què racons del Raval es carreguen de significat i esdevenen coprotagonistes del llibre“. Així trobem, per exemple, des de l’ONG Casal dels Infants, passant per l’Hospital de la Santa Creu, el carrer Hospital o la Rambla.

L’impacte de l’atemptat de la Rambla

Montserrat Morera, guanyadora del premi Tinet Ciutat de Tarragona i el Núvol de Contes, assegura que va començar a escriure la novel·la quan va marxar del barri i s’adonava de com anava canviant el Raval amb el temps. Adverteix que el d’escriure ‘Ravals’ ha estat un procés que ha durat anys: “Ha tingut no una cocció lenta, sinó que ha estat una maceració lenta”.

La part que m’ha costat més és la de l’atemptat de la Rambla, va ser molt trist”
Montserrat Morera, escriptora

Va ser, però, l’impacte que va tenir en l’escriptora l’atemptat de la Rambla de l’agost del 2017, el que la va decidir a publicar l’obra. Explica, de fet, que la part del relat que hi fa referència és la part del llibre que més li ha costat d’escriure: “Va ser molt trist”, reconeix.